19.10.09

Πότε θα λειτουργήσει το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα;




Η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Τσιτσάνη στην πόλη όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αποτελούσε για χρόνια το μεγάλο ζητούμενο.
Η υλοποίησή του όμως δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Βήματα, βέβαια έχουν γίνει. Δεν έχει όμως γίνει ακόμη το μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στην άμεση ίδρυση και λειτουργία του μουσείου.
Στην παρούσα φάση ο δήμος Τρικκαίων έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλο το υλικό που θα εκτεθεί στο μουσείο. Περίπου 3000 αντικείμενα από την προσωπική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, ντοκουμέντα, ανέκδοτα τραγούδια και πολλά άλλα φυλάσσονται στο κτίριο της Δωροθέας Σχολής.
Η τελευταία φορά που εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του δήμου Τρικκαίων αναφέρθηκαν στο μουσείο Τσιτσάνη αφορούσε στην στέγασή του στην Δωροθέα σχολή. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την προοπτική, με κυριότερη εκείνη των μελών της Φιλαρμονικής, που επισημαίνουν ότι δεν είναι συμβατή η λειτουργία του κτιρίου ως μουσείο με βάση και την διαθήκη του Δωρόθεου, που δώρισε το κτίριο στο δήμο Τρικκαίων με τη λογική να λειτουργήσει ως σχολή μουσικής ή ως κτίριο, που θα στεγάσει μουσικές δράσεις.

Εάν θέλει να είναι κανείς ακριβής επί του συγκεκριμένου ζητήματος, το πρώτο που θα έπρεπε να αναφέρει είναι ότι το έργο της δημιουργίας του Μουσείου Τσιτσάνη συζητείται εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιελήφθη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου Τρικκαίων του προηγούμενου έτους. Λίγο πριν την εκπνοή του 2006, ωστόσο, ακόμη το Μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Για την ακρίβεια, το μουσείο Τσιτσάνη αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων, ως μία μεγάλη αναγκαιότητα πάνω από 10 χρόνια. Από το 2002 όμως οι συζητήσεις άρχισαν να λαμβάνουν μία πιο ουσιαστική μορφή. Ήταν τότε, το 2002, δηλαδή που έγινε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Έρευνας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας. Ήταν η ίδια σύμβαση που προέβλεπε την δημιουργία του Μουσείου Τσιτσάνη.
Και είναι γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα ξεκίνησαν από το Κέντρο Έρευνας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
Είναι το Κέντρο που λειτουργεί στον χώρου του Μύλου Ματσόπουλου. Το Κέντρο, που έχει ως στόχο την έρευνα επί των καλλιτεχνικών αντικειμένων, κυρίως επί της τέχνης της μουσικής και τη δημιουργία. Ειδικώς το τελευταίο σκέλος είναι και το σημαντικότερο, καθώς πέρα από όλα τα άλλα, το Κέντρο δίνει στέγη και μέσα στα πολλά και καλά τοπικά συγκροτήματα, που ασχολούνται με διάφορα είδη μουσικής να εκφραστούν. Αυτό και μόνο θα έφτανε για να χαρακτηρίσει κανείς το Κέντρο σημαντικό.

Ελπίδα Κουτσογιάννη
Έρευνα