30.10.09

Ο δρόμος των πρωτοβουλιών


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 30 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Η ΠΡΩΤΗ κίνηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ερντογάν. Ακολούθησε η δεύτερη στη Λευκωσία και οι συνεννοήσεις του με την κυπριακή ηγεσία. Και χθες ήρθε η τρίτη κίνηση με τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πια στους άμεσα εμπλεκόμενους τα όρια μέσα στα οποία είναι δυνατή η διαπραγμάτευση για την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

ΦΥΣΙΚΑ είναι μια άσκηση εξωτερικής πολιτικής διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης Καραμανλή. Μετά το σχεδόν εξάχρονο διάλειμμα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, η ελληνική εξωτερική πολιτική ξαναβρίσκει την κινητικότητά της, αφήνει στην άκρη την αδράνεια και την παθητικότητα και ξαναπαίρνει τον δρόμο των πρωτοβουλιών, οι οποίες της είχαν επιτρέψει να διαδραματίσει καθοριστικό σε ορισμένες περιπτώσεις ρόλο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ οι κινήσεις αυτές αποτελούσαν την αρχή και μόνο των όσων πρόκειται ν ακολουθήσουν. Ηδη με την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στη Βρετανία, αλλά και όσες θα έρθουν στο επόμενο διάστημα, ο Γ. Παπανδρέου θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του, ενημερώνοντας για τις ελληνικές θέσεις, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις συμμαχιών και θέτοντας τις βάσεις για συμπαράσταση και στήριξη των απόψεών μας στα κρίσιμα συμβούλια κορυφής του Δεκεμβρίου.

ΕΙΝΑΙ παράλληλα μια πρακτική που έχει ως στόχο να καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αποφασισμένη να ξεπεράσει τις σημερινές αδυναμίες της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη, την οποία απολάμβανε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, τότε που οι ρυθμοί ανάπτυξής της ξεπερνούσαν το 5% και διοργάνωνε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών.

Σ' ΑΥΤΟΝ τον δρόμο θα πρέπει να ξαναμπεί η Ελλάδα. Είναι ο μόνος που διασφαλίζει την αξιοπιστία, η οποία εγγυάται την προάσπιση των δικαίων μας.ΕΘΝΟΣ


ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Ούτε η επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος στη Λευκωσία οφείλεται σε απλό εθνικό συναισθηματισμό. Ούτε και η (μη αναμενόμενη) συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Τουρκίας ήταν απλώς συγκυριακή. Αντιθέτως και η πρώτη που πραγματοποιείται από χθες και η δεύτερη που ήδη έγινε στην Κωνσταντινούπολη συνεντάσσονται σε προμελετημένο σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προοπτικών που προσεγγίζουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Ξέρει καλά ο κ. Παπανδρέου ότι βρισκόμαστε σε παραμονές οριακών εξελίξεων, από τις οποίες θα εξαρτηθούν πολλά. Και οι οποίες, εάν δεν χειραγωγηθούν αποτελεσματικά, θ αποβούν ενδεχομένως μοιραίες για τον Ελληνισμό. Με την έννοια των υποτροπών που σοβούν και στα Αιγαιωτικά και στο Κυπριακό. Με την Αγκυρα να συμμεθοδεύει και να παίζει εκβιαστικά με αμφότερα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκαμε μια καθαρά στρατηγική κίνηση με τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη. Με την οποία και διαβίβασε κάποια εύγλωττα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και πρωταρχικά την Αγκυρα. Η οποία γνωρίζει ότι θα έχει μεν απόλυτη ελλαδική στήριξη στην ενταξιακή της προοπτική. Αλλά όχι εν λευκώ. Αντιθέτως, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει ν ανταποκριθεί προς ό,τι προαπαιτείται από τον οδικό χάρτη που την αφορά.

Κι αυτός συνάπτεται περισσότερο (τουλάχιστο σ' αυτή τη φάση) με το Κυπριακό. Καθώς η Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει τις πρόνοιες του συνωνύμου με την ίδια Πρωτοκόλλου. Με το οποίο ουσιαστικά θ αναγνωρίσει έμμεσα έστω την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να έχει ελπίδες για διασκελισμό της Κοινοτικής πύλης κι ενσωματώσεώς της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτό αποτελεί το δεύτερο σκέλος του μηνύματός του. Που προσδίδει ακριβώς άλλο περιεχόμενο στις συνομιλίες που έχει στη Λευκωσία. Οπου μαζί με την ηγεσία του Κυπριακού Ελληνισμού, πρέπει να σταθμίσει τα νέα δεδομένα και τους κινδύνους που ανακύπτουν, προκειμένου να προσδιορισθούν τα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής συνδιαχειρίσεως του προβλήματος.

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ ΕΘΝΟΣ/ infognomon pol,