30.10.09

Επίθεση στο ΑΤ Αγ.Παρασκευής : Καλωσήλθατε στην πραγματικότητα κύριε υπουργέ..



Posted: 29 Oct 2009 05:09 PM PDT
Στον απόηχο της προχθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής και ενώ η κατάσταση της υγείας ορισμένων εκ των τραυματισθέντων αστυνομικών είναι ακόμα κρίσιμη, ο υπουργός Μ.Χρυσοχοίδης προέβη σε βαρυσήμαντες δηλώσεις από ραδιοφώνου. Όμως οι δηλώσεις του υπουργού κινήθηκαν σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος με αυτό που θα περίμενε κανείς, ειδικά μετά από μια τόσο σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια η οποία σηματοδοτεί την κλιμάκωση της δράσης των τρομοκρατικών ομάδων τύπου Σέχτας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. (ζυγώνει επέτειος Πολυτεχνείου και Δεκέμβρης..)

Πιο συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε την ακόλουθη εξωφρενική δήλωση : «τα Αστυνομικά Τμήματα είναι κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών και δεν πρόκειται να μετατραπούν σε φρούρια» προαναγγέλλοντας την σταδιακή απόσυρση των εξωτερικών φρουρών από τις σκοπιές των τμημάτων αφήνοντάς τα ουσιαστικά ακάλυπτα..

Συνεχίζοντας τις επικοινωνιακές ακροβασίες των προηγούμενων ημερών (συνάντηση με ακροαριστερούς προβοκάτορες/αποπομπή Τσιατούρα και απολογία για την προσαγωγή Παπαχρήστου) ο υπουργός κινούμενος με μία λογική «πονάει δόντι-κόβει κεφάλι» εξήγγειλε την κατάργηση ενός ζωτικού στοιχείου ασφαλείας για τους εργαζόμενους αστυνομικούς και κατέστησε σαφές ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο ο κατευνασμός των ακροαριστερών ποινικών
και του ΣΥΡΙΖΑ παρά η εφαρμογή των νόμων και η επαναφορά της τάξης (σύνδρομο Προκόπη Παυλόπουλου).

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών δήλωσε σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 «Είναι λάθος η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία». Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο είναι όλα θέμα κόστους, οικονομικού και πολιτικού, ενώ όπως τόνισε, δεν τιμά την αστυνομία ότι μια εβδομάδα τώρα είναι χωρίς ηγεσία.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τρομοκρατική επίθεση, η έλλειψη αντίδρασης των νεαρών αστυνομικών αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις συνδικαλιστών και πολιτικής ηγεσίας εγείρουν ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία δυστυχώς δεν τονίστηκαν όσο πρέπει :

1) Είναι πασιφανές ότι η αντίδραση Χρυσοχοίδη μετά από την επίθεση είναι προϊόν πανικού και καταδεικνύει ότι μόνο με επικοινωνιακά παιχνιδάκια δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας.Επιπλεόν ο υπουργός δίνει την εντύπωση ότι σύρεται από τις εξελίξεις και προβαίνει σε κινήσεις που έχουν μικρή σχέση με την "άμεση και αποφασιστική απάντηση στην τρομοκρατία" που εξήγγειλε προ ημερών..Όταν έχεις 6 αστυνομικούς τραυματίες στο νοσοκομείο απο τρομοκρατική ενέργεια ΔΕΝ απαντάς στους τρομοκράτες αποσύροντας της φρουρές και τις κάμερες από τα τμήματα.. Ο Μ.Χρυσοχοίδης αυτοπαγιδεύτηκε στην εικόνα του "υπουργού που εξάρθρωσε την τρομοκρατία" και προέβη σε εύκολες εξαγγελίες με αποτέλεσμα να προσγειωθεί ανώμαλα..(την επικοινωνιακή αρπακόλα του υπουργού είχαμε στηλιτεύσει πρίν απο μερικές μέρες με την ευκαιρία της προσαγωγής Παπαχρήστου(σχόλια) και των δηλώσεων περί "μικρών παιδιών")

2) Σε ότι έχει να κάνει με την λεγόμενη "στρατικοποίηση της Αστυνομίας" (η οποία είναι ανύπαρκτη και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση) είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για τους ρόλους των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας. Ορθώς ο συνδικαλιστής της Αστυνομίας είπε ότι δεν πρέπει να στρατικοποιηθεί η Αστυνομία.Γιατί σαφώς, πουθενά στον κόσμο δεν είναι η Αστυνομία «στρατιωτικοποιημένη» Υπηρεσία. Για το ρόλο αυτό (στις σοβαρές χώρες) υπάρχουν οργανισμοί όπως η Gendarmerie (Γαλλία), οι Carabinieri (Ιταλία) που αποτέλεσε το πρότυπο της Κρητικής Χωροφυλακής και της μετέπειτα Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής (γι'αυτό και οι δύο ήταν επιτυχημένες στο έργο τους), η Guardia Civil (Ισπανία), η Royal Canadian Mounted Police (Καναδάς), η Polícia Militar (Βραζιλία), η Жандармерия (Βουλγαρία)/Жандармериja (Σερβία), η Marechaussee (Ολλανδία), η Żandarmeria (Πολωνία) και πάει λέγοντας. Μόνο εμείς και οι Βέλγοι καταργήσαμε τις δικές μας (οι Βέλγοι λίαν προσφάτως γιά διαφθορά λόγω της υπόθεσης Dutroux), εμείς λόγω «αριστερών» αντανακλαστικών.

Η επερχόμενη κατάργηση της Αγροφυλακής,αντί για την αναβάθμιση της σε τοπική αστυνομία (κατά το Ισπανικό πρότυπο της Policia Local), είναι ενδεικτική της αφασίας και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα.Οπότε ουσιαστικά τα ρίχνουμε όλα στις πλάτες της Αστυνομίας και μετά μιλάμε γιά την «δημοσιοϋπαλληλοποίησή της».

3) Το γεγονός ότι εβλήθησαν 99 σφαίρες απο τα 2 ΑΚ-47 της επίθεσης χωρίς να ανταποδώσει κανένας εκ των παρόντων αστυνομικών είναι επίσης ενδεικτικό της νοοτροπίας με την οποία προικίζει τους νέους αστυνομικούς 1) το σύστημα εκπαίδευσης και 2) η στάση της πολιτικής ηγεσίας (χωρίς σε καμία περίπτωση να έχουν ουδεμία ευθύνη αυτά τα παιδιά). Οι δύο δράστες της προχθεσινής επίθεσης ξεκίνησαν μαζί να βάλουν κατά ριπάς εναντίον των αστυνομικών και πιθανότατα έγινε ταυτόχρονη παύση για αλλαγή γεμιστήρα (με δεδομένο ότι κάθε γεμιστήρας του συγκεκριμένου όπλου φέρει μέχρι 30 φυσίγγια, προκύπτει ότι τουλάχιστον οι δράστες χρησιμοποίησαν και δεύτερο). Η απειρία των οπλοφόρων πιθανότατα καθυστέρησε ακόμα περισσότερο την αλλαγή γεμιστήρα, και αν υποθέσουμε ότι το 1 φυσίγγιο που βρέθηκε οφείλεται σε εμπλοκή ενός από τα δύο όπλα αντιλαμβανόμαστε ότι οι 6 οπλισμένοι νεαροί αστυνομικοί είχαν περιθώριο να ανταποδώσουν τα πυρά απλά σάστισαν απο την σφοδρότητα της επίθεσης και δεν προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους , ίσως και για να μην βρούν τον μπελά τους σε περίπτωση εξουδετέρωσης των δραστών...(το υπάρχον νομικό καθεστώς τιμωρεί τους αστυνομικούς που κάνουν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου ακόμα και όταν είναι σε αυτοάμυνα). Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πρίν απο λίγες μέρες οι νέοι δόκιμοι αστυνομικοί περνούσαν "στρατικοποίηση" στην Αυλώνα.

Για τους παραπάνω λόγους ίσως οι συνδικαλιστές της αστυνομίας θα έπρεπε να πάψουν να γλύφουν την πολιτική ηγεσία για να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να πιέσουν επιτέλους ώστε οι έννοιες combat mindset , situational awareness κτλ να γίνουν μέρος ενός προγράμματος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ εκπαίδευσης των οπλοφορούντων δόκιμων αστυνομικών για να μην οδεύουν στους δρόμους ώς πρόβατα στην σφαγή αυτοί οι νέοι άνθρωποι.

"εν κρυπτώ"