7.10.09

ΕΞΩ ΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Arcturos Monthly Newsletter
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

Έξω από το τσίρκο ROMA διαμαρτυρηθήκαμε στις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να βεβαιωθούμε για την αποχή των ζώων από τις παραστάσεις του αλλά και να δούμε τις συνθήκες παραμονής τους πίσω από την τέντα του τσίρκου.

Το θέμα απασχόλησε όλα τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης καθώς ο Δήμαρχος Πολίχνης αδειοδότησε το τσίρκο χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία οπότε και μετά από συνεχή πίεση συγκεντρώθηκαν τα νόμιμα δικαιολογητικά για τη συνέχιση των παραστάσεων του τσίρκου χωρίς ζώα.

Έτσι οι τίγρεις, τα λιοντάρια, ο ιπποπόταμος, τα άλογα, οι καμήλες και τα άλλα ζώα θα μείνουν στα κλουβιά τους αλλά τουλάχιστον εκτός παραστάσεων όλο το διάστημα παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης καλούμε να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας μιας και το νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει ολοκληρωτικά την είσοδο τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα κόλλησε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής λίγο πριν την ψήφισή του λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Μόνο αν συνεχίσουμε να πιέζουμε και να αντιδρούμε θα πετύχουμε την απαγόρευση τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα.

Και ως τότε:

  • κρατήστε μας ενήμερους για επισκέψεις τσίρκων με ζώα στην περιοχή σας
  • ενημερώστε τοπικά φιλοζωικά σωματεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις
  • αιτηθείτε από το Δήμο στον οποίο ανήκετε να εκδώσει απόφαση δημοτικού συμβουλίου μη αδειοδότησης παραστάσεων τσίρκων με ζώα
  • ζητήστε μας το video της κακοποίησης ελέφαντα που έλαβε χώρα πρόσφατα σε τσίρκο που λειτουργούσε στη Φλώρινα
  • ενημερώστε τα παιδιά σας και τα σχολεία τους, καθώς και τους φίλους σας για τις πρακτικές εκπαίδευσης των ζωών που εργάζονται σε τσίρκο καθώς και τις συνθήκες διαμονής τους, ώστε να μην δέχονται δωρεάν εισιτήρια
  • διαμαρτυρηθείτε στα ΜΜΕ που προβάλλουν τσίρκο με ζώα
  • και κυρίως σκεφθείτε πριν επισκεφθείτε τσίρκο με ζώα, τι προϋποθέτουν ανάλογα θεάματα για την άγρια ζωή και αν χρειαζόμαστε πια ανάλογες πρακτικές και θεάματα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να γίνει η Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα. Γι’ αυτό σημαντικό είναι να έχει την υποστήριξη των πολιτών.

__________________________________________-

Καλούμε τόσο τη Δημοτική, όσο και τη Τουριστική Αστυνομία να υποβάλουν μηνύσεις για παράνομη αφισοκόλληση καθώς και την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας στους επιχειρηματίες του τσίρκου- που σημειωτέον έρχεται στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο και με διαφορετικό όνομα, ενώ είναι το ίδιο - και ρυπαίνει τη πόλη με αφίσες που λόγω κατασκευής αντέχουν μέχρι 10 χρόνια στον ήλιο και στη βροχή !!!

Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πολύ μεγάλο πρόστιμο.Τον καλούμε να το πράξει.

EFENPRESS