2.10.09

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας



Bookmark and Share

Λευκωσία: Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, ο κυπριακός λαός τίμησε την 1η Οκτωβρίου, επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη.


Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Ευάγγελος Μεημαράκης.

Την παρέλαση άνοιξε άρμα T-80 το οποίο έφερε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιδείχθηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, όλμοι, πυροβόλα και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Επιδείχθηκαν επίσης οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι TOREM-1 και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOSET.

Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση πάνω από το χώρο της παρέλασης των νέων ελικοπτέρων MI-35, ρωσικής κατασκευής και προέλευσης.

Παρέλασαν επίσης τα πεζοπόρα Τμήματα του Πεζικού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι καταδρομείς, οι μαθητές των ανώτερων στρατιωτικών παραγωγικών σχολών της Ελλάδας, το Τάγμα της ΕΛΔΥΚ, το Τάγμα της Εθνοφυλακής, οι έφεδροι, αλλά και το πεζοπόρο τμήμα με τις στολές και τις εξαρτήσεις του 1964, χρονιάς ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς.

Αρχηγοί κομμάτων με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, αναφέρθηκαν στη σημασία της σημερινής ημέρας και τόνισαν την ανάγκη θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκαν επίσης στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και στην αξιοποίηση των οροσήμων που παρουσιάζονται.

Ταυτόχρονα απέστειλαν μηνύματα προς την Τουρκία, την οποία καλούν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να εργαστεί για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας είναι διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενισχύσουμε τα ερείσματα της στο εξωτερικό και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι που η πατρίδα μας να απελευθερωθεί από τον κατοχικό στρατό και να επανενωθεί ο λαός μας.

Σε δηλώσεις, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 49η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''μέσα σε αυτά τα δεδομένα και έχοντας υπόψη και συνειδητοποιώντας καθημερινά την τουρκική βουλιμία, αδιαλλαξία και επεκτατικότητα, επιπρόσθετο είναι το καθήκον όλων μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να σφυρηλατήσουμε την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού για να μπορέσουμε, πραγματικά'', όπως είπε, ''να ξεφύγουμε από τις κακοτοπιές, να υπερπηδήσουμε τις παγίδες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του τόπου μας''.

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι ''πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής, σεβασμού και εκτίμησης προς όλους εκείνους που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Χάρη στις δικές τους θυσίες, συνέχισε, ''σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ, ένα μέλος της διεθνούς κοινότητας''.

Δεξίωση στο Προεδρικό

Με την ευκαιρία της ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση δίνουν απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση, από τις 7 μέχρι τις 9μμ.

Η δεξίωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Στις 5 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κ. Χριστόφια, θα δώσουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για το διπλωματικό και προξενικό Σώμα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ