13.10.09

Καυτό" εικοσαήμερο στο Αιγαίο

ΤΡΊΤΗ, 13 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

"Καυτό" εικοσαήμερο στο Αιγαίο - Πλήρης ανάπτυξη των ελληνικών δυνάμεων

Bookmark and Share

Πλήρης ανάπτυξη στα προκαθορισμένα σημεία επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από σήμερα τα ξημερώματα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες. Από πλευράς Στρατού Ξηράς, το Β΄και το Δ’ Σώματα Στρατού, αλλά κυρίως η ΑΣΔΕΝ, «απλώνονται» σαν βεντάλια σε όλο το μήκος των ανατολικών συνόρων στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονες ασκήσεις, διακλαδικές σε αρκετές περιπτώσεις, ξεκινούν στο ίδιο χρονικό διάστημα το Ναυτικό και η Αεροπορία ("Τρίαινα"). Σήμερα η Τουρκία έχει δεσμεύσει μεταξύ Μυτιλήνης-Χίου και Σκύρου μία μεγάλη περιοχή για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά, ενώ θα ακολουθήσει μία δεύτερη άσκηση (TASMO) μεταξύ Μυτιλήνης και Λήμνου την Τρίτη 13/10. Στις 14-15/10 έχουμε τις ασκήσεις μετά πυρών που αποκάλυψε το defencenet.gr στις 08/10 μεταξύ Καρπάθου και Τήλου και πάλι μεταξύ Μυτιλήνης-Χίου και Σκύρου, αλλά και μεταξύ Ρόδου-Καστελλόριζου.

Η άσκηση μεταξύ Καρπάθου και Τήλου είναι αυτή με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού θεωρείται «προάγγελος» επέκτασης των υπερπτήσεων και σε άλλα νησιά, πέραν από τα μέχρι στιγμής που ταλαιπωρούνται από την τουρκική επιθετικότητα. Οι τουρκικές ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30/10 από τα ανοικτά της Χαλκιδικής, μέχρι το Καστελλόριζο

Από ελληνικής πλευράς (από την στιγμή που η μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ματαιώθηκε οριστικά όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr), η εξαμηνιαία αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του Στρατού, δοκιμάζεται με «εμπλουτισμένα» σενάρια πολλά εξ αυτών με διακλαδική συνεργασία. Μεταξύ αυτών και η άσκηση ετοιμότητας της διοικητικής μέριμνας της ΑΣΔΕΝ, με την επωνυμία "Γοργώ".

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έξι ημέρες, θα διακοπεί μία ημέρα, την Κυριακή 18/10 και θα επαναληφθεί για άλλες πέντε ημέρες με χρήση πραγματικών πυρών.

Μέσα σε όλα αυτά ξεχωρίζουν δύο γεγονότα: Η αξιολόγηση της 30ης Ταξιαρχίας στο Λαγό Έβρου και των δυνατοτήτων ανάπτυξής της και η αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων ανάπτυξης ενισχύσεων στις βραχονησίδες, τέσσερις από τις οποίες έχουν προστεθεί στις «υποχρεωτικώς φυλασσόμενες» εδώ και τρεις μήνες.Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά ένα χθεσινό δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα βάσει του οποίου «Εξετάζεται η αλλαγή συμπεριφοράς που επιδεικνύουν καθημερινώς στο Αιγαίο οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας στους οποίους ενδέχεται να δοθούν οδηγίες να μην εμπλέκονται σε σκληρές αερομαχίες».(infognomonpolitics)

Βέβαια σε «σκληρές αερομαχίες» εμπλέκονται αναγκαστικά οι Έλληνες πιλότοι, όταν οι Τούρκοι συνάδελφοί τους αρνούνται να εγκαταλείψουν τον ΕΕΧ κατά την διάρκεια της αναγνώρισης-αναχαίτισής τους.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν οδηγίες να μην... ενοχλούν τους εισβολείς; Διότι παραβιάσεις σημαίνει αναγκαστικά και εμπλοκές. Εκτός και αν σταματήσουν οι παραβιάσεις!

Εν πάση περιπτώσει οι επόμενες είκοσι ημέρες και ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων και της γενικότερης συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο, θα είναι ενδεικτικές του κατά πόσο η επιχείρηση «γοητεία» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη θα έχει φέρει τα πρώτα δείγματα ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή όχι...