23.10.09

Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν.ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΝΩ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ


Επανεξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, για τον ρόλο και τον τρόπο δράσης της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν με πρόθεση την ανατροπή της απόφασης που επιτρέπει τη μετακίνηση της δύναμης και εκτός της Καμπούλ.

Για την κατάσταση στο Αιγαίο, που τη χαρακτήρισε σοβαρή και επικίνδυνη, ενημέρωσε ο Π. Μπεγλίτης τους Αμερικανούς αξιωματούχους Για την κατάσταση στο Αιγαίο, που τη χαρακτήρισε σοβαρή και επικίνδυνη, ενημέρωσε ο Π. Μπεγλίτης τους Αμερικανούς αξιωματούχους Για την πρόθεση αυτή ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις κ. Andrew Shapiro, σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία δομών στην περιοχή και να υποστηριχτεί η ενδυνάμωση των τοπικών αρχών στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Παράλληλα, θα πρέπει να ενταθεί η βοήθεια στη δημιουργία υποδομών που έχουν καταστραφεί, τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα κατάσταση και στο κατά πόσον ο στόχος της διεθνούς παρέμβασης είναι επιτυχημένος ή όχι, είπε ότι έχει αυξηθεί η μετανάστευση από το Αφγανιστάν, γεγονός που δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η περιοχή παραμένει ανασφαλής για τους πολίτες που με κάθε τρόπο φεύγουν για ένα καλύτερο αύριο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος έβαλε, όχι πιεστικά, λένε πηγές του υπουργείου Αμυνας, το θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν πάγιο αίτημα των αμερικανικών κυβερνήσεων, εισπράττοντας την αδυναμία της Ελλάδας να αποδεσμεύσει δυνάμεις, ελικόπτερα και αεροσκάφη από το Αιγαίο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Ελληνα υπουργό και στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και στην ανάγκη για περαιτέρω διεθνή υποστήριξη στο θέμα αυτό.

Επίσης ο κ. Μπεγλίτης ενημέρωσε αναλυτικά τον Αμερικανό αξιωματούχο για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση σοβαρή και επικίνδυνη, κάτι που φάνηκε να συμμερίζεται και ο Αμερικανός, χωρίς όμως να το σχολιάσει περισσότερο.
tsak@enet.gr

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ / infognomon politics
Enet.gr