30.10.09

Κούρδοι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για βίζες εισόδου στην Τουρκία


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 30 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Μια ομάδα Κούρδων προσφύγων δήλωσαν ότι η Τουρκία αρνήθηκε να τους δώσει βίζες εισόδου, τις οποίες χρειάζονται για να επιστρέψουν στην χώρα, όπου γίνονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει τα δικαιώματα των κούρδων, καθώς η Αγκυρα προσπαθεί να δώσει τέλος στη σύγκρουση που διαρκεί 25 χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εμποδίσει την επιστροφή κούρδων προσφύγων μετά την πανηγυρική υποδοχή που δέχθηκε μια ομάδα ανταρτών που επέστρεψαν από το Ιράκ στην Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες 15 μέλη της οργάνωσης Κουρδική Ομάδα για την Ειρήνη και μια Δημοκρατική Λύση δήλωσαν ότι επίσης θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να τους δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Το τουρκικό προξενείο στις Βρυξέλλες δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το συμβάν.

«Η στάση της κυβέρνησης τώρα εμποδίζει την εξεύρεση μιας ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης του Κουρδικού προβλήματος», δήλωσε ο Ισμέτ Τζεμ, επικεφαλής της οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου.

«Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ισχύριζεται ότι προκαλέσαμε κρίση εμπιστοσύνης», είπε ο Τζεμ. «Αντίθετα, η κυβέρνηση και οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την δημιουργία κρίσης εμπιστοσύνης προκαλώντας, σαμποτάροντας και εμποδίζοντας τη διαδικασία».

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να προσφέρει περισσότερες ελευθερίες στην κουρδική μειονότητα που μετρά 12 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ