10.10.09


Αντιδράσεις εφοπλιστών για την κατάργηση του ΥΕΝ


Εντονο προβληματισμό σχετικά με τις εξελίξεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο σπάει σε κομμάτια, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, εκφράζουν κύκλοι της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προτού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες των αλλαγών αυτών.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν αυτονόητο ότι θα πρέπει να κληθούν άμεσα, προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά για το τεχνικό μέρος των αλλαγών αυτών, αλλά και για τη νέα δομή την οποία εκ των πραγμάτων λαμβάνουν πλέον σημαντικά κομμάτια της ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το μόνο θεσμικό όργανο που δεσμεύει με τις αποφάσεις του τον ελληνικό εφοπλισμό, δεν βιάζεται και αναμένει να ενημερωθεί επίσημα για τις επερχόμενες αλλαγές προτού η διοίκησή της καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν τελικά οι αλλαγές που προωθούνται είναι προς το συμφέρον του κλάδου και της εθνικής οικονομίας.

Αντίθετα η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου έσπευσε με ανακοίνωση του προέδρου της κ. Επ. Εμπειρίκου να καυτηριάσει τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση Παπανδρέου για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θεωρώντας ότι οι αλλαγές αυτές που αποσπούν το Λιμενικό Σώμα από το κλάδο πλήττουν τις δομές υπό τις οποίες λειτούργησε η ελληνική ναυτιλία στη διάρκεια των τελευταίων 90 ετών.

Την ίδια ώρα την έντονη αντίδρασή του και την απόφασή του να μην επιτρέψει με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο τη διάσπαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εκφράζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Ι. Χαλάς .

Ο κ. Χαλάς επισημαίνει ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι θα το αντιπαλέψει με κάθε τρόπο διότι θεωρεί ότι δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα των ναυτεργατών αλλά και συνολικά της εθνικής οικονομίας, της οποίας η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες.

Τον προβληματισμό τους, τέλος, δεν έκρυβαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την αποτελεσματικότητα των αλλαγών που προωθούνται προς υλοποίηση από την κυβέρνηση αναφορικά με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εν τω μεταξύ, άμεση συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος - με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και φορέων- για να συζητηθεί διεξοδικά το πρόβλημα των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά και να βρεθεί λύση.

Στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος αναφέρεται στην «τεράστια αγωνία σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες εκ νέου, με την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά». Και προσθέτει ότι «η κατάσταση αυτή δυναμιτίζει τη λειτουργία της αγοράς, της εθνικής οικονομίας και του συνόλου των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να εξάγουν αλλά και να εισάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα, παγώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγική διαδικασία».

"pliatsiko