9.10.09

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» από την πρώτη μέρα

Bookmark and Share

Μαθήματα στους νέους υπουργούς για το πώς θα χτυπηθεί η διαφθορά παρέδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, σε... ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, τον οποίον κάλεσε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για την έκταση της διαφθοράς.Ο κ. Καμίνης επίσης αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Το... πείραμα πέτυχε σε τέτοιον βαθμό που όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί με άλλη ευκαιρία, ο δε Συνήγορος του Πολίτη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει το επιπρόσθετο έργο να παρακολουθεί τις επιδόσεις των υπουργών στην πάταξη της διαφθοράς ενημερώνοντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό. Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Παπανδρέου, που είναι από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ήρθε σε συνέχεια της δικής του εξαγγελίας στην πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του είναι να χτυπηθεί η διαφθορά όπου υπάρχει.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να προχωρήσουν αμέσως σε καταγραφή της κατάστασης στην οποία παραλαμβάνουν τα υπουργεία τους και εντός εβδομάδος να την παρουσιάσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης τους. Η απογραφή αυτή, όπως είπε, δεν γίνεται για να αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά για να γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπουργεία και γενικότερα η χώρα. Είμαστε, είπε, εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα, όχι για να κρύψουμε κάτω από το χαλί. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών θα ανακοινώσει αμέσως τα πρώτα μέτρα για τη διαφάνεια σχετικά με τις αποφάσεις των υπουργών. Ο κ. Παπανδρέου, που επέμεινε και πάλι ότι απόφασή του είναι να εφαρμοστεί η αξιοκρατία για όλες τις μετακλητές θέσεις του Δημοσίου («προκήρυξη, διευκρίνισε, δεν σημαίνει μηχανιστική επιλογή προσώπων, ούτε θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των υπουργών.

Σημαίνει να βρούμε το καλύτερο δυναμικό που έχει η χώρα»), είχε ερμηνεύσει στην ομιλία του ως εντολή ανατροπής τη θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. «Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη- πολιτείας», τόνισε και τόνισε ότι για την κυβέρνησή του ισχύει απαρέγκλιτα το «πρώτα ο πολίτης».

«Αντιεξουσιαστές»
Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας, καθώς έθεσε σημαντικά ζητήματα ως προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, περιελάμβανε ορισμένες αναφορές που ασφαλώς θα συζητηθούν. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, για παράδειγμα, είπε: «Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας... Ο πολίτης θα μας ήθελε ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας... Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του... Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε, αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι».

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι το «πρώτα ο πολίτης» δεν το λέει με την έννοια της πελατειακής εξυπηρέτησης, αλλά ότι μιλάει για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις».

Ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι οι Επιτροπές της Βουλής θα αναβαθμιστούν, θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τις Ανεξάρτητες Αρχές και υπογράμμισε πως η αναβάθμιση των θεσμών δεν είναι θεσμολαγνεία: «Να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς θεσμούς, να τους αναβαθμίσουμε, να τους δώσουμε οξυγόνο».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, είπε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν τα υπουργεία ως παραγωγή ενός καταλόγου μέτρων, και τόνισε ότι οι πρώτες 100 μέρες θα είναι καθοριστικές.

«Χώρος να ανασάνει»

«Δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει προεκλογικά.

Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση αλλαγής» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου (...)».


«Μέχρι τώρα έβρισκα κλειστές πόρτες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέτα Μουτούση
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ έβρισκε μέχρι τώρα ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Γιώργος Καμίνης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία ανοίγει πλέον ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και της ανεξάρτητης αυτής Αρχής.

«Η Αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”», σημείωσε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας πως από πλευράς Συνηγόρου πάντοτε υπήρχε σταθερή ενημέρωση για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. «Η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει να ακούγονται όλοι, αλλά και να επιλέγονται λύσεις», τόνισε και αναφερόμενος στις κυβερνητικές προτάσεις για τη νέα διοικητική διάρθρωση προέβλεψε πως θα επιφέρουν εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.

Μίλησε πάντως για μία «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη» δημόσια διοίκηση. «Δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια “μικρή Μεταπολίτευση”», σχολίασε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τάση των υπουργών «να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους», καλώντας τους να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και τα στελέχη της- στο πνεύμα αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης υποστήριξε χθες πως θα στηριχθεί στο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης και επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα υπάρχει ανοικτή διαδικασία για την επιλογή μετακλητών υπαλλήλων.

Καταργούνται οι εκατοντάδες επιτροπές της Ν.Δ. με τις υπέρογκες αμοιβές

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιτροπές που ιδρύθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αμείβονται με υπέρογκες αμοιβές «δικά μας» παιδιά, ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου και τους κάλεσε να ζητήσουν από τις επιτροπές αυτές απολογισμό έργου, ώστε να φανεί τι απέδωσαν στη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η Ν.Δ. από την αρχή της θητείας της είχε προβεί σε επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης με σύσταση εκατοντάδων νέων μονάδων και επιτροπών. Συγκεκριμένα μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο είχαν ιδρυθεί 695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, είχαν συσταθεί 470 νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας, και περίπου 7.400 νέες θέσεις εργασίας, που κόστισαν πάνω από 75,2 εκατομμύρια ευρώ για την έναρξη λειτουργίας τους, ενώ η ετήσια δαπάνη ανερχόταν σε 222,2 εκατομμύρια ευρώ.

Προχωρούν σε απλούστευση των χιλιάδων νόμων
ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και απλούστευση της πολυνομίας του ελληνικού κράτους ανήγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και όπως δήλωσε, τη δύσκολη αυτή επιχείρηση την ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Ο κ. Παμπούκης, που εξελέγη προχθές ομόφωνα (ύστερα από μακρά πολύμηνη κρίση)τακτικός καθηγητής του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προχωρήσει στην απλούστευση των χιλιάδων νόμων που ισχύουν στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να σταματήσει η διαφθορά που προκύπτει από την πολυνομία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παμπούκης, που θα λειτουργεί ως το μάτι και το αυτί του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της κυβέρνησης, θα έχει την ευθύνη του συντονισμού, του ελέγχου και της βελτίωσης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης καθώς και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θα θέτει ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο κ. Παπανδρέου στον τομέα ευθύνης του υπουργού Επικρατείας είναι το γεγονός ότι ο κ. Παμπούκης εγκαταστάθηκε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΕΑ