30.10.09

Κάθειρξη στον πρώην διευθυντή του Ελληνικού προξενείου στο Κίεβο από το Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009
Είχε εκδώσει 2500 παράνομες τουριστικές βίζες με "ταρίφα" από 400 εώς 1000 ευρώ..

Σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων και έξι μηνών καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο πρώην γενικός διευθυντής του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο, από το οποίο φέρεται να εκδόθηκαν περίπου 2.500 τουριστικές βίζες με πλαστές βεβαιώσεις πρόσκλησης σε Ουκρανούς πολίτες.
Για την ίδια υπόθεση επιβλήθηκε ποινή... φυλάκισης πέντε ετών και στον τότε κλητήρα του προξενείου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση. Οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της απολογίας τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Σε πρώτο βαθμό ο τότε διευθυντής του προξενείου είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 χρόνων ενώ 19 χρόνια κάθειρξη είχε επιβληθεί στον κλητήρα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, όταν εντοπίστηκε ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη ο οποίος προμήθευσε τα μέλη του κυκλώματος με «λευκές» βεβαιώσεις πρόσκλησης για τη χορήγηση τουριστικής βίζας θεωρημένες όμως από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας.
Οπως έγινε γνωστό, τα συγκεκριμένα έντυπα (συνολικά 30 προσκλήσεις) έφτασαν το 2002 σε τουριστικό γραφείο και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ωστόσο, στη συνέχεια οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τις «λευκές» βεβαιώσεις πρόσκλησης και τις αναπαρήγαγαν σε... χιλιάδες αντίτυπα κατασκευάζοντας «γνήσιες» φωτοτυπίες!
Σε αυτά τα έντυπα τα μέλη του κυκλώματος έγραφαν ψευδή στοιχεία από Ελληνες πολίτες που εμφανίζονταν να προσκαλούν στη χώρα μας Ουκρανούς που ήθελαν να αποκτήσουν τουριστική βίζα και τα έγγραφα διαβιβάζονταν στο αρμόδιο τμήμα του προξενείου από το οποίο εγκρινόταν το αίτημα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, με αυτόν τον τρόπο εκδόθηκαν από το προξενείο περίπου 2.500 βίζες, ενώ, όπως κατατέθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η «ταρίφα» ήταν από 400 έως 1.000 δολάρια για κάθε τέτοιου είδους βίζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «εύκολη και γρήγορη» διαδικασία για τη χορήγηση τουριστικής βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στο Κίεβο έγινε ακόμη και διαφήμιση στο... Ιντερνετ που καταχώρισαν συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία.

greece-salonika