12.10.09

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ



Ημερομηνία: 12.10.2009 | 14:06
Στο Υπ. Παιδείας το νομοσχέδιο για τα δίδακτρα ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Νομική Υπηρεσία παρέδωσε στον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Δημητρίου, το νομοσχέδιο που προνοεί ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα έξι μήνες πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς να υποβάλλουν το ύψος το διδάκτρων στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εξέφρασε την άποψη ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι λογικά.

Αναφερόμενος στη φοιτητική χορηγία και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους φοιτητές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι θεωρεί ικανοποιητικό τον αριθμό των εώς τώρα αιτήσεων που υποβλήθηκαν και τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 1.030 φοιτητές.

www.kathimerini.com.cy


Ημερομηνία: 12.10.2009 | 11:29
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για χρήση βίας η Αστυνομία
Αναφορικά με τα επεισόδια με νεαρούς στην πλατεία Φανερωμένης τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πραγματοποιείται σήμερα, αναφορικά με τα επεισόδια με νεαρούς στην πλατεία Φανερωμένης και έξω από το σταθμό Πύλης Πάφου τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Η Αστυνομία απέρριψε τη χρήση υπέρμετρης βίας, αλλά χρησιμοποίησε όπως υποστήριξε, την απόλυτα αναγκαία βία για να επιτευχθούν οι συλλήψεις, πράττοντας το καθήκον της στο ακέραιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμούς για δήθεν υπέρμετρη βία ή κακοποίηση του οποιουδήποτε δεν ευσταθούν. Κανείς είπε, δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής παράπονο ούτε για κακοποίηση, ούτε για τραυματισμό. "Απεναντίας, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Εχουμε τέσσερα μέλη της Αστυνομίας που είναι τραυματισμένα, άρα είναι εξόφθαλμο ποιοι άσκησαν βία".

Ο κ. Κατσουνωτός εξήγησε ότι το βράδυ του Σαββάτου είχαν γίνει πολλά παράπονα και καταγγελίες στην Αστυνομία ότι υπήρχε οχληρία στην περιοχή της Φανερωμένης. Στην περιοχή μετέβησαν αρχικά μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ) για να εξετάσουν την κατάσταση. Φαίνεται είπε, ότι έγινε αντιληπτή η παρουσία των μελών του ΟΠΕ από τους νεαρούς, από 16 μέχρι 28 ετών, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Στη συνέχεια κλήθηκαν ενισχύσεις από την Αστυνομία, ενώ ένας νεαρός έκανε χρήση ναρκωτικών και συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να επιτεθούν στους αστυνομικούς για να τον αποσπάσουν και στη συνέχεια αφού συνελήφθησαν μεταφέρθηκαν στο σταθμό Πύλης Πάφου.

Εκεί, οι νεαροί προκάλεσαν επεισόδια αναποδογυρίζοντας κάδους σκουπιδιών, καταστρέφοντας ιδιωτικά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα της Αστυνομίας, ενώ τραυμάτισαν τέσσερις αστυνομικούς.

"Εμείς δεν αμφισβητούμε σε καμιά περίπτωση το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να συναθροίζεται ειρηνικά. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ασκώντας το δικαίωμα να συναθροίζεσαι δημόσια δεν πρέπει να παρεκτρέπεσαι, ούτε να ενοχλείς τους άλλους", ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. Είπε επίσης ότι οι νεαροί είχαν στήσει μεγάφωνο και προκαλούσαν ανησυχία μετά τις 12 το βράδυ που είναι ώρες κοινής ησυχίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι ήδη λαμβάνονται αυξημένα μέτρα στην περιοχή με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες και πρωί και βράδυ μετά και τα επεισόδια στο τέμενος «Ομεριέ». Είπε ότι ειδικά από 21 Σεπτεμβρίου και μετά υπάρχουν πεζές περιπολίες και μετά τις 12.

www.kathimerini.com.cy