3.10.09

Έρευνες για αέριο στα βαθειά



Bookmark and Share

Με το ερευνητικό - σεισμολογικό πλοίο «Geosund» με σημαία Νορβηγίας και το υπερσύγχρονο ερευνητικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο «Ηugin 3000 ΑUV» ξεκινά η αμερικανική Νoble Εnergyσε συνεργασία με την ισραηλινή Delek. εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων τις τελευταίες έρευνες πριν τις δοκιμές για φυσικό αέριο στην περιοχή μας και ειδικά στο «Οικόπεδο 12».


Επιστρατεύεται και υπερσύγχρονο υποβρύχιο στις επόμενες μέρες


Με το ερευνητικό - σεισμολογικό πλοίο «Geosund» με σημαία Νορβηγίας και το υπερσύγχρονο ερευνητικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο «Ηugin 3000 ΑUV» ξεκινά η αμερικανική Νoble Εnergyσε συνεργασία με την ισραηλινή Delek. εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων τις τελευταίες έρευνες πριν τις δοκιμές για φυσικό αέριο στην περιοχή μας και ειδικά στο «Οικόπεδο 12». Σύμφωνα με συμβόλαιο που υπέγραψε η Νoble με το βρετανικό τμήμα της Νορβηγικής εταιρείας DΟFSubsea το πλοίο «Geosund» και το υποβρύχιο που μεταφέρει, θα πραγματοποιήσουν αρχικά τις τελευταίες σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές του Ισραήλ και αμέσως μετά στην Κύπρο. Το ερευνητικό πλοίο, αλλά και το ειδικό υπερσύγχρονο σεισμολογικό υποβρύχιο, θα προχωρήσουν σε έρευνες σε έκταση 770 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο «Οικόπεδο 12» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά διαστήματα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Το συμβόλαιο μεταξύ της «Νoble Εnergy» και της «DΟFSubsea UΚ» για την έρευνα στο «Οικόπεδο 12» είναι της τάξης των 4,4 εκατ. δολαρίων, ενώ συνολικά και για τις έρευνες σε περιοχές του Ισραήλ που έχουν την άδεια οι Νoble - Delek, είναι της τάξης των 21 εκατ. δολαρίων. Όπως αποκάλυψε ο «Φ» την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή Delekβρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης του 30% των δικαιωμάτων στο «Οικόπεδο 12» της Κύπρου από τη Νoble, με βάση πρόβλεψη μεταξύ τους συμφωνίας που ισχύει στις επιτυχείς πλέον έρευνες στη θαλάσσια περιοχή «Ταμάρ» του Ισραήλ. Οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει το σκάφος «Geosund» και το υποβρύχιο «Ηugin 3000 ΑUV», είναι συμπληρωματικές αυτών που πραγματοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν η επίσης νορβηγική εταιρεία «ΡGS» με ανάθεση από Υπουργείο Εμπορίου. Στο στάδιο αυτό πλέον το ζητούμενο δεν είναι το αν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα, αλλά οι λεπτομέρειες ως προς το μέγεθος και την περιεκτικότητά τους, όπως και για τις τεχνικές δυνατότητες γεώτρησης και άντλησης με ανάλυση των γεωλογικών δομών. Έτσι, θα διαπιστωθούν και οι οικονομικές παράμετροι των δυνατοτήτων άντλησης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟεξάμηνο έφερε τις πιο καθοριστικές εξελίξεις για την Κύπρο στην αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την προσοχή να επικεντρώνεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως είχε γράψει ο «Φ», είχε ανακαλυφθεί τεράστιο κοίτασμα στο ερευνητικό οικόπεδο «Τamar», με δυνατότητα άντλησης 150 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα (Μmcf/d). Τον περασμένο Απρίλιο, η ισραηλινή κρατική εταιρεία Delek, ολοκλήρωσε τις έρευνες με την ανακοίνωση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε περιοχή πολύ κοντά στα όρια της οικονομικής ζώνης της χώρας με την Κύπρο. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο θαλάσσιο ερευνητικό οικόπεδο «Dalit1» και όπως ανακοίνωσε επισήμως ο επικεφαλής της ισραηλινής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «DelekGroup», από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυνατότητα άντλησης 33 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα (Μmcf/d), ποσότητα, η οποία σταδιακά μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει στα 200 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα. Το κοίτασμα που βρέθηκε υπολογίζεται με βάση τις έρευνες, ότι περιέχει 500 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (Τcf). Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό κοίτασμα που εντοπίζεται σε περιοχή που συνορεύει με την κυπριακή ζώνη. «Μετά από την επιτυχία δύο γεωτρήσεων μας στην ίδια περιοχή και την ανακάλυψη εμπορικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, είναι λογικό να υποθέσουμε -και να ελπίζουμε- ότι οι δυνατότητες άντλησης φυσικού αερίου στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, είναι τεράστιες», είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της Delekστο Ισραήλ.

Εκτοτε, η Delekάρχισε να εντείνει τις πιέσεις της προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών άντλησης φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα, κάτι που επιθυμεί και για το οποίο εργάζεται και η Κύπρος. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει σειρά μηνυμάτων στη Λευκωσία ότι διάκειται θετικά στην πλήρη διακρατική ρύθμιση της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που αφορούν τις περιοχές συμφερόντων των δύο χωρών και έχει ενταθεί το διπλωματικό παρασκήνιο για συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ωστόσο ενώ αναμενόταν ότι μέχρι το καλοκαίρι οι δύο χώρες θα έφταναν σε συμφωνία, αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες η DΟFSubsea με το ερευνητικό - σεισμολογικό πλοίο «Geosund» και το υπερσύγχρονο ερευνητικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο «Ηugin 3000 ΑUV» στο «Οικόπεδο 12» για λογαριασμό της «Νoble Εnergy Ιnternational» -με έδρα το Χιούστον του Τέξαςείναι αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχτηκε μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει πριν ένα ακριβώς χρόνο η αμερικανική εταιρεία με το Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, έχει στη διάθεσή της συνολικά τριετή περίοδο για να ολοκληρώσει τις δικές της έρευνες και δοκιμές στην περιοχή.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ
ΑΞΙΖΕΙνα σημειωθεί ότι το σεισμολογικό υποβρύχιο «Ηugin 3000 ΑUV» θεωρείται ως ένα από τα πλέον σύγχρονα και ακριβή μέσα για τέτοιες έρευνες αφού τις πραγματοποιεί σε βάθος μέχρι και 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή πολύ κοντά στην επιφάνεια του βυθού και δίνει πολύ πιο ευκρινή αποτελέσματα, ενώ μπορεί να πλέει και να συλλέγει δεδομένα για 60 ώρες χωρίς διακοπή. Το υποβρύχιο έχει μήκος 5,3 μέτρα και διάμετρο 1 μέτρο, ενώ το βάρος του είναι 1,4 τόνοι. Το πλοίο «Geosund», μήκους; 100 μέτρων και κατασκευής του 2001 και με εξοπλισμό επίσης υπερσύγχρονο - του 2006 - μπορεί να φιλοξενεί συνολικά μέχρι και 88 άτομα προσωπικό και επιστήμονες - ερευνητές, ενώ διαθέτει μέσα για πολλαπλές μορφές έρευνας.


ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ