24.10.09

Ολογράμματα... για άγγιγμα


Ιάπωνες ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο κατασκεύασαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, τρισδιάστατα ολογράμματα, που μπορεί κανείς να τα αγγίξει με τα χέρια του.
Τα ολογράμματα γενικά δεν μπορούν να γίνουν αισθητά στην αφή, επειδή είναι φτιαγμένα μόνο από φως. Όμως η νέα τεχνολογία προσθέτει και μια απτική διάσταση στα ολογράμματα που αιωρούνται στο χώρο.
Ο προβολέας του ολογράμματος χρησιμοποιεί ένα φαινόμενο υπερήχων, που αποκαλείται ακουστική πίεση ακτινοβολίας, για να δημιουργήσει ένα αίσθημα πίεσης πάνω στα χέρια αυτού που αγγίζει το αιθέριο εικονικό ολόγραμμα.
Σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές, η μέθοδος δεν χρησιμοποιεί καμία άμεση επαφή και συνεπώς δεν αλλοιώνει την ποιότητα του ολογράμματος.
Η ιαπωνική επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σινόντα (Shinoda Lab) της Σχολής Πληροφορικής και Μηχανολογίας του πανεπιστημίου του Τόκιο επέδειξε για πρώτη φορά τη νέα τεχνολογία στην τελευταία έκθεση “Siggraph 2009” στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις επιδείξεις των ερευνητών, οι εθελοντές μπορούν, για παράδειγμα, να νιώσουν πάνω στο χέρι τους να έρπει ένα πλάσμα (ευτυχώς ολόγραμμα!) ή να νιώσουν σταγόνες βροχής να πέφτουν πάνω στην παλάμη τους.
Οι δημιουργοί της ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα βρει πρακτικές εφαρμογές στα βιντεοπαιγνίδια, τον τρισδιάστατο σχεδιασμό με κομπιούτερ (3D CAD) κ.α.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ