4.10.09

ΩΣ ΠΟΤΕ ;

Επιπτώσεις στην άμυνα…

Bookmark and Share

Στις τακτικές ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων είναι που δοκιμάζονται οι σχεδιασμοί, η ικανότητα και η εκπαίδευση και όχι επί χάρτου, υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, σχετικά με την προαλειφόμενη ακύρωση της άσκησης Νικηφόρος.


Καίριο πλήγμα στην αμυντική ικανότητα της Ε.Φ. και στην αποτρεπτική αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών της προκαλεί η σταδιακή αποσύζευξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας.
Αυτό επισημαίνει στη «Σημερινή» ο πρώην υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, ο οποίος κλήθηκε από την εφημερίδα μας να σχολιάσει την ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης Νικηφόρος, η οποία αποτελούσε την κορυφαία τακτική άσκηση της Ε.Φ., με τη συμμετοχή τόσο επίγειων όσο και αεροναυτικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε, δε, ότι ασκήσεις επί χάρτου, για τις οποίες έκανε μνεία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και οι συνήθεις ασκήσεις της Ε.Φ., τις οποίες επικαλέστηκε ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, για να υπογραμμίσει την επάρκεια της επιδεικνυόμενης εκπαιδευτικής μέριμνας του στρατεύματος, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν ασκήσεις βεληνεκούς όπως η Τοξότης και η Νικηφόρος, όπου επιτελείται, στην πράξη, η επιχειρησιακή σύζευξη και συνεργία επίγειων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

Αναγκαίες οι ασκήσεις
Το θέμα των ασκήσεων είναι μείζον για την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Φ., επισημαίνει ο κ. Κλόκκαρης, δεδομένου του γεγονότος ότι ούτε αεροπορικές ούτε ναυτικές δυνάμεις διαθέτει. «Είναι γνωστόν, ότι τα δύο τρωτά σημεία της Εθνοφρουράς είναι ο εναέριος και ο θαλάσσιος χώρος, και οι δύο κοινές ασκήσεις Τοξότης και Νικηφόρος θεσμοθετήθηκαν για να καλύψουν τα κενά σ’ αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω αυτών των ασκήσεων γινόταν η σύζευξη του πολύ σημαντικού, από γεωστρατηγική άποψη, χώρου μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο οποίος αποτελεί και τη θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της χώρας μας», σημειώνει ο πρώην υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι, σε καμία περίπτωση, ασκήσεις επί χάρτου ή η συνήθης εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ε.Φ. μπορούν να υποκαταστήσουν τακτικές ασκήσεις βεληνεκούς της Τοξότης και Νικηφόρος, καθώς, «στις ασκήσεις αυτές επιτελείται στην πράξη η εκπαίδευση του προσωπικού, δοκιμάζονται η μαχητική ικανότητα και οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί, ενώ πραγματοποιείται και η σύζευξη των διαφόρων οπλικών συστημάτων και των συστημάτων επικοινωνίας. Οι ασκήσεις επί χάρτου ούτε καν υποκατάστατα είναι». Πόσω μάλλον, «όταν τα οπλικά συστήματα Κύπρου και Ελλάδας είναι διαφορετικού τύπου και προέλευσης, αφού ο εξοπλισμός της Ελλάδας προέρχεται κυρίως από το ΝΑΤΟϊκό οπλοστάσιο, σε αντίθεση με το κυπριακό, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ρωσικής προέλευσης», υποδεικνύει περαιτέρω ο κ. Κλόκαρης. Οι ασκήσεις του επιπέδου αυτού απαιτούν διαφορετικής έκτασης και έντασης κινητοποίηση δυνάμεων, μέσα σε απόλυτο συντονισμό, που πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη. «Μόνον έτσι δοκιμάζεται και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στην πράξη, και όχι επί χάρτου», τονίζει.

Οι Τούρκοι αλλάζουν το στάτους κβο
Ο κ. Κλόκκαρης υπομιμνήσκει, επίσης, πως μετά τον τερματισμό της άσκησης Τοξότης, το 2001, οι Τούρκοι έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν το κενό, με τη διεξαγωγή της άσκησης «Θαλασσόλυκος», κίνηση που πιστοποιεί τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, αλλά και τις ευρύτερες γεωστρατηγικές στοχεύσεις τους, αφού «σηματοδοτεί τη μεταφορά των ενεργειών αλλαγής του στάτους κβο, από το Αιγαίο, και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί, για σειρά λόγων που είναι γνωστή, τη σημαντικότερη, γεωπολιτικά και γεωστρατηγική περιοχή στον κόσμο». Εξέλιξη που σηματοδοτεί, επίσης, κατ’ αντιστροφήν, την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως προς το εν λόγω έλλειμμα, τονίζει περαιτέρω ο κ. Κλόκκαρης, είναι εξαιρετικά εύστοχη η παρατήρηση του πολιτικού φιλόσοφου και στρατηγικού αναλυτή Παναγιώτη Κονδύλη, ότι οι πιέσεις της Τουρκίας επί της Ελλάδας όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που ανετράπη η γεωστρατηγική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο - κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μ. Νεοφυτίδης: Λανθασμένο πολιτικό μήνυμα
Τη σημασία των ασκήσεων για την Κύπρο επισημαίνει με δηλώσεις του στη «Σ» και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μιχάλης Νεοφυτίδης, υπό την επιφύλαξη, ωστόσο, ότι αυτές θα πρέπει να διεξάγονται με τον ορθό τρόπο, και όχι να γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. «Όπως, δυστυχώς, γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτει. «Υπό αυτήν την έννοια, δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα, ούτε την εκπαίδευση ούτε την εξάσκηση των δυνάμεων», εξηγεί, σημειώνοντας πως ανέκαθεν το βάρος έπεφτε στο θεαματικό κλείσιμο της τελευταίας ημέρας, ενώ δαπανούνταν, άσκοπα, στην ουσία, πολλά εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, η συνέχιση των ασκήσεων είναι πολύ σημαντική από πολιτική άποψη, αφού «με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε προς όλους το μήνυμα, αλλά ιδιαίτερα προς την Τουρκία, πως είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί… Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ λανθασμένη η αντίληψη, ότι, με τη διεξαγωγή των ασκήσεων αυτών, ‘χαλούμε το καλό κλίμα’, αφού καλό κλίμα δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε. Η Τουρκία προχωρεί απερίσπαστη προς την υλοποίηση των μεθοδεύσεών της, χωρίς να λογαριάζει ποτέ το ‘καλό κλίμα’, τις συνομιλίες ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, η πολιτική σημασία της διεξαγωγής τους είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ μεγάλη».


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ/ infognomon pol,