8.10.09

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικεί για τον εαυτό του «τα πάντα όλα».

Posted: 07 Oct 2009 01:11 AM PDT


ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ
Εκτός από νομάρχης θέλει να γίνει υπερνομάρχης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μακεδονάρχης, Ζορό, Νίκος Ξανθόπουλος της πολιτικής και από χθες αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι για όλα αυτά, και για άλλα πολλά, διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια, που είναι το εξής ένα: η αγάπη του λαού προς το πρόσωπό του, η οποία διαπιστώνει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της εκλογικής του περιφέρειας και αισθάνεται να τον κατακυριεύει καταφθάνουσα ως πολιτική αύρα από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

Γιατί λοιπόν να μην τεθεί ο ίδιος μπροστάρης, όπως δήλωνε από τα άγρια χαράματα χθες στα τηλεοπτικά παράθυρα, στον αγώνα «για μια μεγάλη νικηφόρα κεντροδεξιά παράταξη», και από εκεί όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, να κυβερνήσει τη χώρα;

Ο κ. Ψωμιάδης είναι αρκετά έξυπνος για να μην έχει αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν αποκλείεται να φωνάζουν και τέτοιες σκέψεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει καμία τύχη στην κούρσα της διαδοχής και απλώς τοποθετεί εαυτόν, πρώτος απ' όλους, στον βατήρα της εκκίνησης για να διαπραγματευτεί αργότερα. Ερμηνείες του τύπου «οι γνωστές γραφικότητες του Παναγιώτη» ή «ρωτήστε τους ψυχιάτρους», που έδιναν τοπικοί κομματικοί παράγοντες στην πρωτοβουλία του δεν απαντούν πολιτικά στο ερώτημα και το κλειδί βρίσκεται σε μια φράση της δήλωσής του:.........
«Αν κάποια άλλη υποψηφιότητα με πείσει ότι εκφράζει αξιόπιστη ιδεολογική πλατφόρμα, την ιδεολογική ταυτότητα που εκφράζει ο κεντροδεξιός χώρος, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να συστρατευτώ». Ο κ. Ψωμιάδης κατέρχεται υποψήφιος για να εγκαταλείψει στην πρώτη στροφή, αφού «πειστεί» για όλα τα παραπάνω, αποκομίζοντας κάποια ανταλλάγματα.

Το οξύ πολιτικό του ένστικτο, το οποίο τον οδηγεί σε όλη του τη διαδρομή, μια και όπως ο ίδιος ομολογεί δεν διεκδικεί δάφνες πολιτικής σοφίας, του λέει «τράβα μπροστά» για τη σωτηρία του κόμματος και δεν θα φύγεις με άδεια χέρια. Θέτοντας υποψηφιότητα, λένε όσοι γνωρίζουν, «βλέπει» προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης ή στην υπερνομαρχία εφόσον προχωρήσει ο Καποδίστριας Νο 2. Οπως έλεγε χθες παλαιό κομματικό στέλεχος: «Ο Παναγιώτης τελικά θα πάει με τον ισχυρότερο υποψήφιο, μ' εκείνον που θα κερδίσει. Στην αρχή θα μουσκέψει τα τηλεοπτικά παράθυρα με δάκρυα κομματικού πατριωτισμού και στην πορεία αφού λάβει δεσμεύσεις από τον διαφαινόμενο νικητή, ότι ως αρχηγός του κόμματος θα τον στηρίξει στα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, θα αποχωρήσει πομπωδώς στο όνομα της ενότητας της παράταξης».


Εκδηλώνοντας πρώτος ενδιαφέρον για την προεδρία, ο κ. Ψωμιάδης βγαίνει από τη δύσκολη θέση να υποστηρίξει κάποιον από τους πραγματικούς υποψηφίους και κρατάει την πόρτα ανοιχτή προς όλους για να πάρει κάτι αργότερα. Ταυτόχρονα δημιουργεί ντόρο γύρω από το όνομά του και εξασφαλίζει δημοσιότητα, καταστάσεις που λειτουργούν ως πολιτικό οξυγόνο γι' αυτόν. Ο ίδιος γνωρίζει ότι οι μετοχές του στο τοπικό πολιτικό χρηματιστήριο έχουν πέσει. Δεν είναι ο Ψωμιάδης που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Οι γραφικότητες, οι κατάρες και τα άσφαιρα πυρά κατά της «χαβούζας των Αθηνών», ο καταλογισμός ευθυνών και οι κατηγορίες εναντίον των πάντων, πλην εαυτού φυσικά, έχουν αρχίσει να κουράζουν τον λαό, στο κόμμα δεν του δίνουν και μεγάλη σημασία, το κοσμοπολίτικο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σημαντική πολιτική επιρροή, δεν θέλει ούτε να ακούσει για υποψηφιότητά του στον κεντρικό δήμο ή τη Νομαρχία. Οι επιλογές του περιορίζονται δραματικά.

Η κρίση στη Νέα Δημοκρατία ήρθε λοιπόν ως θείο δώρο για τον ξεφωνίζοντα και λοιδορούντα τους πάντες στο κόμμα, πλην Κώστα Καραμανλή-τουλάχιστον μέχρι την πτώση του- Π. Ψωμιάδη, για να εμφανιστεί περίπου ως σωτήρας της παράταξης και να ανακάμψει πολιτικά. Εως χθες δεν είχε αναπτύξει τις θέσεις του για το πώς οραματίζεται ως μελλοντικός αρχηγός της τη Νέα Δημοκρατία. Πιθανότατα θα εξακολουθήσει να ομιλεί περί της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης», αποτελούμενης από τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, στη στήριξη του οποίου προσδοκά για να διεκδικήσει το επόμενο αξίωμά του στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Στην ίδια την πόλη του πάντως δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την κίνησή του του. Θεωρούν ως πιθανότερο ότι το άλογο της υποψηφιότητας που θορυβωδώς ίππευσε με σκοπό να αλώσει τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, δεν θα φτάσει ούτε έως τα διόδια των Νέων Μαλγάρων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ