9.10.09

Βρέθηκε νερό (και)στη Σελήνη!!-Μπορεί ο Εγκέλαδος να έχει νερό και ζωή;



Μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη για αποστολές στον 'Αρη και στην Σελήνη,καθώς και περίεργες μαζικές αποκαλύψεις για ευρήματα σε πλανήτες που ήταν γνωστά στους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες!!Απλές συμπτώσεις ή προετοιμασία της ανθρωπότητας για μια πιο μεγάλη αποκάλυψη;

-------------------------------------------

Βρέθηκε νερό (και)στη Σελήνη!!

Αμερικανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν την ύπαρξη νερού σε μικρά πράσινα-πορτοκαλίηφαιστειογενή γυάλινα δείγματα, τα οποία είχαν συλλέξει αστροναύτες από τη Σελήνη, σαράντα χρόνια πριν. Αυτή η ανακάλυψη καταρρίπτει την υπάρχουσα θεωρία που ήθελε τη Σελήνη να είναι άνυδρη.Ερευνητές, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο ανάλυσης των σεληνιακών δειγμάτων για να αποδείξουν την ύπαρξη νερού τρία δισεκατομμύρια πριν. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, και υποστηρίζει την ύπαρξη νερού σε κρατήρες στην επιφάνεια της σελήνης, τους οποίους δεν βλέπει το φως του ήλιου.

Οι περισσότεροι επιστήμονες, πιστεύουν ότι η σημερινή μορφή της σελήνης προέκυψε όταν πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια προσέκρουσε στη γη, σώμα στο μέγεθος του Άρη. Τα συντρίμμια από τη σύγκρουση, ενώ βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από την γη, ενώθηκαν και σχημάτισαν το φεγγάρι. Η θερμότητα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, εξάτμισαν το υδρογόνο και το οξυγόνο που χρειάζονταν για τη δημιουργία του νερού.
Ο Erik Hauri του Ινστιτούτου Carnegie της Washington, ανέπτυξε μια μέθοδο, που ονομάζεται “φασματομετρία μάζας δευτερογενών ιόντων” (SIMS- Secondary Ion Mass Spectrometry), με την βοήθεια της οποίας μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστες ποσότητες διαφόρων στοιχείων μέσα σε δείγματα.
Οι ερευνητές Alberto Saal, Erik Hauri μαζί με τους συνεργάτες τους, κατάφεραν να αναλύσουν σαράντα μικρά κομμάτια από ηφαιστειογενές γυαλί και αυτό που βρήκαν, ερχόταν σε αντίθεση με το κοινώς αποδεκτό, που υποστήριζε ότι η σελήνη δεν έχει νερό. Ανακάλυψαν στο κέντρο των δειγμάτων έως και πενήντα μέρη νερού και λίγο περισσότερο στις άκρες τους.
Ο δρ. Alberto Saal του πανεπιστημίου Brown, εξήγησε ότι, πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια η περιεκτικότητα του μανδύα της σελήνης σε νερό έφτανε τα 750 μέρη ανά εκατομμύριο, πράγμα που δείχνει την ύπαρξη νερού στη γη πριν την έκρηξη κατά την οποία σχηματίστηκε η Σελήνη.
Η επιστημονική ομάδα δεν ανακάλυψε αμέσως νερό, αλλά μέτρησαν το υδρογόνο και οι μετρήσεις έμοιαζαν με εκείνες που είχαν κάνει για να ανιχνεύσουν υδρογόνο και κατά συνέπεια νερό, σε δείγματα από το μανδύα της γης. Εν ολίγοις, πιστεύεται ότι το γυαλί προέρχεται από το μάγμα του υπεδάφους και όχι από την πρόσκρουση μετεωριτών.

Οι νέες διαπιστώσεις, θα επανεξεταστούν , με αποστολή της Nasa και το Lunar Crater Observation που αναχώρησε το 2009.

www.i-live.gr

Είναι πλέον οριστικό, υπάρχει νερό στη Σελήνη!
Τα τελευταία χρόνια από τις παρατηρήσεις των δορυφόρων και των διαστημικών σκαφών είχε φανεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή στον δορυφόρο της Γης.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στους πόλους στο υπέδαφος των οποίων υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι υπήρχαν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού.
Χθες έγινε γνωστό ότι η μελέτη των στοιχείων από τρεις διαφορετικές αποστολές (Deep Ιmpact, Cassini, Chandrayaan) αποδεικνύουν πλέον την ύπαρξη νερού στη Σελήνη. Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία προήλθαν από το ινδικό σκάφος Chandrayaan-1 το οποίο εντόπισε μόρια νερού στην επιφάνεια της Σελήνης, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες δείχνει ότι υπάρχει νερό στο υπέδαφος.
Την έρευνα για τα ευρήματα του Chandrayaan πραγματοποίησαν επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Βrown οι οποίοι αναφέρουν ότι σε κάθε χίλια μόρια του σεληνιακού εδάφους τα 770 εξ αυτών είναι πολύ πιθανό να είναι μόρια νερού.
Τα μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή βρίσκονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο υπέδαφος κρατήρων στους πόλους της Σελήνης, κάτι που θα προσπαθήσει να εξακριβώσει σε δύο εβδομάδες η διαστημική συσκευή LCRΟSS η οποία θα προσεδαφιστεί σε έναν κρατήρα, κάτω από την επιφάνεια του οποίου πιστεύεται ότι βρίσκεται νερό.
Μετά την προσεδάφιση θα λάβει δείγματα από το υπέδαφος τα οποία θα αναλύσει με τα ειδικά όργανά του.

πηγη :tovima.gr

Μπορεί ο Εγκέλαδος να έχει νερό και ζωή;


Το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος μπορεί να περιέχει υδάτινες υπόγειες σπηλιές, σχηματίζοντας μια δυνητική φωλιά για εξωγήινη ζωή, ανέφεραν επιστήμονες.
Αυτό υποστηρίζει μια γερμανική ομάδα ερευνητών που βρήκε άλας – μια χημική υπογραφή για αλμυρό νερό – πάνω σε παγωμένους κόκκους οι οποίοι βγαίνουν από πίδακες ατμών σε
επιφανειακές ρωγμές του φεγγαριού.

Αριστερά: Οι περίφημες ρωγμές στην επιφάνεια του Εγκέλαδου ή λωρίδες της τίγρης

Ο Frank Postberg του Ινστιτούτου Max Planck στη Χαϊδελβέργη ανέφερε στο παρελθόν πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την παρουσία αλάτων νατρίου εκεί πάνω, γεγονός που δείχνει ότι ορυκτά με αλάτι βρίσκονται πάνω στους βράχους του Εγκέλαδου και ξεπλένονται από το υγρό νερό, με τον ίδιο τρόπο που οι ωκεανοί στη Γη είναι αλμυροί.
Αυτός και οι συνάδελφοι του ανέφεραν ότι είχαν βρεθεί αλμυροί κόκκοι πάγου μετά από ανάλυση της κοσμικής σκόνης από τον ανιχνευτή του Cassini, καθώς αυτός πέταγε μέσα από τον πιο απομακρυσμένο δακτύλιο του Κρόνου.
Το Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει δύο από τα τρία απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.
Το πρώτο συστατικό είναι η πηγή ενέργειας, που παράγεται από την «παλιρροιακή θέρμανση» που προκαλεί η βαρύτητα που ασκεί ο Κρόνος στην ελλειπτική τροχιά του Εγκέλαδου. Ακολούθως το Κασίνι εντόπισε κι ένα πιθανό ζωογόνο μείγμα οργανικών χημικών στις στήλες αερίων από τέσσερα ρήγματα μήκους 120 χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του.
Και τώρα βρέθηκε το τρίτο και πιο κρίσιμο συστατικό: Το νερό σε υγρή μορφή και μάλιστα αλμυρό νερό, όπως είναι οι ωκεανοί της Γης.
Το αν ο Εγκέλαδος κρύβει ή όχι ζωή παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, τα δεδομένα του υγρού νερού, σε συνδυασμό με τη θερμότητα κοντά στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού, δείχνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή.
"Αν έχετε αυτή τη μεγάλη ποσότητα του νερού σε επαφή με ένα βραχώδη πυρήνα και έχετε και θερμότητα, τότε έχετε πολύ καλές συνθήκες," δήλωσε ο Postberg .
"Μετρήσαμε ένα ελαφρώς αλκαλικό pH, που είναι πολύ καλή η τιμή για το σχηματισμό πολύπλοκων οργανικών μορίων."
Μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον John Spencer του Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Boulder του Κολοράντο – αναζήτησε την ύπαρξη αλάτων στους πίδακες (γκέυζερ) του Εγκέλαδου, χρησιμοποιώντας φασματογράφους σε τηλεσκόπια της Γης. Η αποτυχία τελικά να εντοπίσουν άλατα, δε θέτει την θεωρία του Γερμανού Frank Postberg σε αμφισβήτηση, αλλά αντίθετα, μπορεί να παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που δημιουργούνται, εξηγεί ο John Spencer.
Στην πραγματικότητα η εξάτμιση του νερού στον Εγκέλαδο μπορεί να συμβαίνει πολύ αργά. Οι επιστήμονες λένε πως τα γκέυζερ δεν σχηματίζονται από θαλασσινό νερό με εκρηκτικό τρόπο στο κενό διάστημα, αλλά εξατμίζεται αργά..
Η αιτία για την πιο αργή εξάτμιση μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό βγαίνει από θαλάμους με πίεση πολύ κάτω από τις ρωγμές ή τις λωρίδες της τίγρης, που βρίσκονται στην επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου.
Η εικόνα που έχουμε για αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια πρέπει τώρα να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα να υπάρχουν πισίνες και κανάλια από αλμυρό νερό, κάτω από τις ρωγμές”, έγραψε ο John Spencer σε ένα σχόλιο του για τις δύο επιστημονικές ανακοινώσεις.
"Τι άλλο μπορεί να κρύβεται σε αυτές τις αλμυρές πισίνες, εφόσον υπάρχουν, απομένει να το δούμε."
Το διαστημόπλοιο Cassini ανακάλυψε αρχικά τεράστια λοφία να ξεπηδάνε από ρωγμές κοντά στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, το 2005, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι ένας τεράστιος υπόγειος ωκεανός εξατμίζεται μέσω γιγάντιων γκέυζερ όπως και στο Yellowstone.
Από τότε, οι επιστήμονες συζητούν αν αυτό σήμαινε ότι ο Εγκέλαδος, ένα φεγγάρι με διάμετρο μόλις 480 χιλιόμετρα από τα 60 συνολικά που έχει ο Κρόνος, έκρυβε στα σπλάχνα του μια δεξαμενή με υγρό νερό.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν το Cassini πετάξει δύο φορές πάνω από τον Εγκέλαδο το Νοέμβριο του 2009.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγή: NASA