18.10.09

Είτε με συμφωνία, είτε με διχοτόμηση,«Οι... κομπιουτεράδες θέλουν λύση του Κυπριακού»

Bookmark and Share

Πιέσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα «βλέπει» ο Τούρκος πανεπιστημιακός, Μ. Αλτάν

Πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης «να τελειώνει» με το Κυπριακό διαπίστωσε ο Τούρκος πανεπιστημιακός και συγγραφέας Μεχμέτ Αλτάν, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του που δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen. Εκτιμά ότι είναι απόρροια Αμερικανικών πιέσεων.

Όπως γράφει, το συμπέρασμα των επαφών του με αξιωματούχους ήταν ότι επιθυμούν πλέον την οριστική επίλυση του ζητήματος, είτε μέσω της συμφωνίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είτε μέσω της οριστικής διχοτόμησης του νησιού. Ο Αλτάν αναφέρει ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης επηρεάστηκε από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ. Με τρόπο γλαφυρό, αναφέρει πως "έφυγαν οι πετρελαιάδες και οι έμποροι όπλων και ήρθαν οι κομπιουτεράδες". Οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου επιθυμοπυν την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που έχει η Τουρκία, καθώς η πολιτική προσέγγισης του 1,6 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων του πλανήτη περνά από την Άγκυρα. Παράλληλα, η Τουρκία εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που απαιτεί κοινωνική ευημερία και σταθερότητα.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, "οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα αεροπλάνο να προσγειωθεί εδώ, στο Ερτζάν, και το θέμα θα τελειώσει, θα λυθεί έτσι απλά", πρόσθεσε ο Τούρκος πανεπιστημιακός

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ