17.10.09

ΚΑΙ ΣΤΑ...ΔΙΚΑ ΜΑΣ !!!


Βενεζουέλα: Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φ. αερίου

Bookmark and Share

Τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε η ισπανική Repsol ανακοινώνοντας σήμερα ότι τα αποθέματά του ανέρχονται σε 5,6 με 7,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, το υπεράκτιο κοίτασμα Cardon IV συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων, παγκοσμίως, ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στο 2009.
Παράλληλα, οι γεωτρήσεις τις οποίες διενήργησε η Repsol απόκοινού με την ιταλική Eni αποκάλυψαν την ύπαρξη αργού πετρελαίου, γεγονός το οποίο ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του εν λόγω κοιτάσματος.
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA Εουλόχιο ντελ Πίνο. «Ολοκληρώνουμε τις δοκιμές οι οποίες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη αποθεμάτων που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία επαρκούν για παραγωγή 600 με 800 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, κατά μέσον όρο» πρόσθεσε.
Στην κοινοπραξία η οποία θα αναπτύξει το Cardon IV, η PDVSA συμμετέχει σε ποσοστό 35% ενώ η Repsol και η Eni συμμετέχουν σε ποσοστό 32,5% η κάθε μία.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βενεζουέλας ανέρχονται σε 180 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - αρκετά πάνω από τα 27 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα οποία ανέρχονται τα αποθέματα της Βολιβίας - και αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών αποθεμάτων της Λατινικής Αμερικής.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Nαυτεμπορική