3.10.09

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Eθνική καταστροφή
Εκκενώνονται επαρχίες στις Φιλιππίνες εν αναμονή νέου καταστροφικού τυφώνα

ΑΠΕ
Το πέρασμα του νέου τυφώνα αναμένεται τα ξημερώματα του Σαββάτου
Μανίλα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Εθνική καταστροφή κήρυξε για τις Φιλιππίνες η πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγια, ζητώντας παράλληλα την εκκένωση έξι επαρχιών πριν από το πέρασμα του τυφώνα Πάρμα το οποιο αναμένεται τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, ώστε να μεταφερθούν άμεσα τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαστούν οι κάτοικοι των περιοχών που απειλούνται.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να προετοιμαστεί για το πέρασμα του τυφώνα, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τις βόρειες περιοχές της χώρας με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 195 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο τυφώνας κινείται 270 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού Καταντουάνες και ενισχύεται καθώς κατευθύνεται προς τα δυτικά, προκαλώντας ήδη καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Οι αρχές των Φιλιππίνων έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση πολιτών από τις παραθαλάσσιες περιοχές. Εκτιμάται ότι ο τυφώνας Πάρμα θα πλήξει την ενδοχώρα στις επαρχίες Αουρόρα και Ιζαμπέλα της νήσου Λουζόν. Οι περιοχές αυτές είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες.

«Μας ανησυχούν οι συνέπειες νέων βροχοπτώσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, διότι η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει και πάλι», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Τζιλμπέρο Τεοντόρο, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μανίλα, έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής μετά τον τυφώνα Κετσάνα, που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων.

Από το πέρασμά του έχασαν τη ζωή τους 293 άνθρωποι στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο τυφώνας άφησε πίσω του 16 νεκρούς και 135 αγνοούμενος και στο Λάος, ενώ 37.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

in.gr