23.10.09

Κρίσιμα ερωτήματα χωρίς απάντηση: Μπορεί ένας υπουργός να διατάζει την απελευθέρωση προσαχθέντος;


-Κρίσιμο το ερώτημα, το έχουμε θέσει από χθες, χωρίς εννοείται καμία απάντηση: Μπορεί ένας υπουργός να διατάσσει την απελευθέρωση ατόμων που έχουν προσαχθεί; Ο λόγος βέβαια για τη «διαταγή» Χρυσοχοΐδη να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες κατά τα γεγονότα έξω από το βιλβιοπωλείο «Φλωράλ» στα Εξάρχεια. Το γεγονός βέβαια είναι μόνο η αφορμή για το συλλογισμό και δεν έχει να κάνει στο απειροελάχιστο με τους συγκεκριμένους ανθρώπους που προσήχθησαν. Αλλά, αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι λειτουργούν σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, το ερώτημα παραμένει. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος από τους ...αστυνομικούς που είχε διενεργήσει την προσαγωγή ήθελε να κάνει μήνυση εναντίον των προσαχθέντνω, καθώς έτσι κινείται το δικονομικό σύστημα στη Χώρα μας. Πώς ο υπουργός διατάσσει την αποφυλάκισή τους; Έχει την εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο; Και να κάνει αυτό σήμερα, ποιός εγγυάται ότι δεν θα κάνει κάτι αντίστοιχο αύριο για κάτι άλλο; Και επαναλαμβάνουμε, για να μην υπάρχουν ανόητες παρεξηγήσεις: Το ερώτημα δεν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους προσαχθέντες. Είναι γενικό και περιμένει απάντηση…(newsblog.gr)
( taxalia.blogspot.com)

Το σχόλιό μας:
-Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, ορίζεται σαφώς ότι δεν είναι άδικη η πράξη που εκτελεί κάποιος, σε εκτέλεση εντολής που δόθηκε σε αυτόν σύμφωνα με τους Νόμιμους τύπους και από την αρμόδια Αρχή, υπό τον όρον όμως ότι ο λαμβάνων την εντολή ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να ελέγξει το ΝΟΜΙΜΟΝ της εντολής.
-Στην περίπτωση όμως που διατάσσεται η απελευθέρωση ατόμου συλληφθέντος για διάπραξη παρανόμου πράξεως, εν προκειμένω από τον Υπουργό..Προστασίας του Πολίτη (βαρύγδουπος τίτλος) Ευθύνη φέρει -κατά τη γνώμη μας και εκείνος που εξετέλεσε την εντολή του Υπουργού, εκτός εάν εξέθεσε στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα διατρέξαντα και εκείνος διέταξε την απελευθέρωση του συλληφθέντος, αποστολή της σχηματισθείσης δικογραφίας σε αυτόν για να ορίσει τακτική δικάσιμο.
Έγιναν αυτά; Εάν είχε διαπιστωθεί αξιόποινος πράξις διωκόμενη αυτεπαγγέλτως ή εάν είχε υποβληθεί μήνυση από έτερον κατά αυτού και συνεπεία αυτών των λόγων εκρατείτο και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή όχι του εισαγγελέως αλλά του υπουργού, τότε έχουμε κατάφωρη παραβίαση των Νόμων και κατάλυση της Δικαιοσύνης και η ευθύνη επεκτείνεται και στον αρμόδιο Αξιωματικό που εξετέλεσε την εντολή του υπουργού, διότι είχε υποχρέωση να ελέγξει το νόμιμο της προσταγής και να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα.
-Φυσικά, αυτά λέει ο νόμος. Είναι βέβαιο ότι εάν ο Αξ/κός ενεργούσε σύμφωνα με αυτόν, την άλλη μέρα θα βρισκόταν ή στο σπίτι του ή σε κανένα ξερονήσι...
EFENPRESS