16.10.09
ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ !!!

Ρεπορτάζ με τον τίτλο "Τοξική βόμβα χτύπησε την Εύβοια" φιλοξενεί η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ", το οποίο αναφέρεται στον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου στο νερό της Μεσσαπίας. Αναφορά γίνεται στην ύπαρξη ανοιχτού ορυχείου στο δημοτικό διαμέρισμα της Τριάδας, στο οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι έριχναν τοξικά υγρά απόβλητα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων εδάφους από το τοπικό διαμέρισμα Τριάδας- ελήφθησαν από τον κρατήρα του ανοικτού ορυχείου της περιοχής στο οποίο δεν γίνονται εξορύξεις τα τελευταία δύο χρόνια- κατέδειξαν συγκεντρώσεις έως και 1.770 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά κιλό χώματος και 841.400 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το εξασθενές χρώμιο καρκινογόνο ουσία, η ύπαρξη της οποίας δεν δικαιολογείται στο πόσιμο νερό. Σημειώνεται μάλιστα ότι στο δίκτυο ύδρευσης της Μεσσαπίας έχουν καταγραφεί τιμές έως και 36 μικρογραμμάρια, ενώ σε γεωτρήσεις μέχρι 128 μικρογραμμάρια





Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, 17:34

Ο νομάρχης Ευβοίας, κ. Θανάσης Μπουραντάς, με επιστολή του στον πρωθυπουργό της χώρας και στους υπουργούς, τους ενημερώνει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός, που έχει πληγεί από την έντονη αποβιομηχάνιση, αλλά και από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, του 2009 αλλά και τις καταστρεπτικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Παρατίθεται η επιστολή του κ. Μπουραντά:

"Από το έτος 1990 μέχρι σήμερα, η Εύβοια έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις που έχουν καθηλώσει την οικονομία για είκοσι περίπου χρόνια, αν και η γειτνίαση με το λεκανοπέδιο έχει θετικές επιπτώσεις.

Σε αυτό συμβάλλει και το απαράδεκτο εθνικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δημοσίου. Είναι από τα πλέον φονικά οδικά δίκτυα της χώρας και γι' αυτό το λόγο η Εύβοια είναι μονίμως στις πρώτες θέσεις σε τροχαία ατυχήματα αλλά και σε νεκρούς.

Την περίοδο του 1990-92, η Εύβοια αντιμετώπισε έντονη αποβιομηχάνιση και μεγάλη ανεργία. Μόνο στη βιομηχανία χάθηκαν 6.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 3.000 στο Μαντούδι.

Το 2003 μετά από χιόνια και πλημμύρες, οι καταστροφές ήταν πολύ μεγάλες. Κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε και είδε τις καταστροφές και αποφασίστηκε η διάθεση 12,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή τους.

Η κυβέρνηση που ακολούθησε χρηματοδοτούσε την αποκατάσταση με το σταγονόμετρο και σήμερα, έξι χρόνια μετά, υπολείπονται ακόμα 4,2 εκ. ευρώ για τις καταστροφές εκείνης της περιόδου.

Το 2007 με τη μεγάλη πυρκαγιά, κάηκαν εκτάσεις 250.000 στρεμμάτων, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, ζώα κλπ. και χάθηκαν επτά νέοι άνθρωποι. Είναι ο δεύτερος νομός σε καμένες εκτάσεις αλλά και καταστροφές μετά την Ηλεία.

Αν εξαιρεθεί το ποσό των 3.000 ευρώ που δόθηκε τότε, η όποια αντιμετώπιση των καταστροφών σε σπίτια, τίποτε άλλο ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στο τέλος του καλοκαιριού 2009, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές κάηκαν στη Νότια Καρυστία και στη Σκύρο 75.000 στρέμματα περίπου, καλλιέργειες, ζώα κλπ.

Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2009 και ενώ οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή που είχε σημειωθεί ποτέ στην Εύβοια, όπως θυμούνται οι παλιότεροι εδώ και 60 περίπου χρόνια. Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί είναι πρωτοφανείς. Διαλύθηκαν δρόμοι, γεφύρια, ποτάμια άλλαξαν διαδρομές και εξαφάνισαν χωράφια, σπίτια κ.α., εκατοντάδες τεράστια δέντρα (πλατάνια κ.α.) ξεριζώθηκαν σαν να ήταν το πιο απλό πράγμα.

Περί τα χίλια σπίτια πλημμύρισαν και γέμισαν με τεράστιες ποσότητες λάσπης, ενώ πολλά άλλα καταστράφηκαν και είναι ακατοίκητα. Οι γεωργοί έχασαν τις καλλιέργειές τους και πολλοί έχασαν και τα κτήματά τους, ενώ χιλιάδες ζώα παρασύρθηκαν και πνίγηκαν.

Οι άνθρωποι των περιοχών, από τη Χαλκίδα μέχρι την Αμάρυνθο και οι περιοχές των δήμων Ληλαντίων, Ερέτριας, Διρφύων, Κονιστρών, Κύμης Αυλώνος και Ταμυνέων ζουν με τον εφιάλτη της πλημμύρας αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διέθεσε αμέσως τα αναγκαία ποσά για να προληφθούν τα χειρότερα και προσπάθησε να ξεπεράσει την αδυναμία διάθεσης Εθνικών πόρων με πόρους του ΕΣΠΑ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα (εκπόνηση Μελετών).

Μια εικόνα για τις καταστροφές, από μια περιοχή, έχει το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που ήρθε στις 20/9/2009 στην Εύβοια και το αποτελούσαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κα Φώφη Γεννηματά και ο Γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών κ. Θ. Σιώκος. Στη σύσκεψη που ακολούθησε στη Χαλκίδα με την παρουσία των δημάρχων των πλημμυρόπληκτων δήμων διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Σας στέλνουμε το φωτογραφικό υλικό από τις καταστροφές και όλα τα έγγραφα που στείλαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται μόνο οι υποδομές αρμοδιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παρακαλούμε να μελετηθούν από τους αρμόδιους συνεργάτες σας για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Πρέπει να είναι γνωστό ότι η Εύβοια έχει και μια πρόσθετη δυσκολία. Είναι ο μοναδικός νομός της χώρας που είναι πυρόπληκτος και πλημμυρόπληκτος και είναι στο στόχο ΙΙ για αυτό και δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση των υποδομών (χειμάρρους, δρόμους, γεφύρια κλπ.).

Πέρα από τις άμεσες επεμβάσεις στους χειμάρρους, που πρέπει να προηγηθούν, είναι ανάγκη να εκπονηθεί ειδικό Πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νομού. Μια περιοχή με τέτοιες καταστροφές προσφέρεται να δρομολογηθεί η ανάπτυξή της σε νέα σύγχρονα αναπτυξιακά πρότυπα.

Συνοπτικά προτείνουμε:

  • Να έρθει άμεσα στο νομό κλιμάκιο ειδικών και πολιτικών στελεχών, να ενημερωθούν για την πραγματικότητα, τις προτάσεις και τις μελέτες του γεωπονικού Πανεπιστημίου για τις καμένες περιοχές και τις προτάσεις αποκατάστασης των καταστροφών.
  • Να εκπονηθεί σε σύντομο χρόνο ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νομού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό.
  • Να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθούν οι περιορισμοί στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για το νομό της Εύβοιας ή και για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, γιατί διαφορετικά θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση με τα σημερινά δεδομένα. Ήδη σε απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου, μετά από ερώτηση των κ.κ. Στ. Λαμπρινίδη και Στ. Αρναουτάκη για το θέμα, το έτος 2008, δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, αλλά δεν πήγε ποτέ πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος έχουμε τη γνώμη ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να κατατεθεί νόμος που να αναφέρεται μόνο στην Ηλεία ή την Πελοπόννησο και να αγνοεί την Εύβοια, αφού όπως διαμορφώθηκαν τα πραγματα μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές η Εύβοια σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη περιοχή της χώρας"