30.10.09

Τη μίσθωση τσάρτερ για "επαναπατρισμό" λαθρομεταναστών αποφάσισε η Ε.Ε. Μετά από πίεση του Ν.Σαρκοζί.


Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Τη δρομολόγηση σχεδίου για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πτήσεων τσάρτερ με σκοπό την απέλαση των λαθρομεταναστών από τις χώρες τους αποφάσισαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με πρωτοβουλία της Γαλλίας και παρά τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε έγγραφο που υιοθετήθηκε κατά την... διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρώπης ζητούν "την εξέταση της δυνατότητας να υπάρξουν τακτικές πτήσεις τσάρτερ για την επιστροφή των λαθρομεταναστών που θα χρηματοδοτούνται από κοινού με τον οργανισμό Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".
Την παραπάνω πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. "Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια ότι οι κυβερνήσεις της αριστεράς, της δεξιάς, του Νότου και του Βορρά συμφωνούν επί της αρχής ότι κάποιος που δεν σέβεται τους κανόνες πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του με το αεροπλάνο, με το τρένο ή με κάθε άλλο μέσο με τρόπο αξιοπρεπή" δήλωσε ο κ. Σαρκοζί κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.
"Πρόκειται για μία σημαντική πρόοδο.Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο, θέλω ευρωπαίους συνοριοφύλακες" πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε ακόμη την σουηδική προεδρία και την ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τον διάλογο με την Λιβύη σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών και των μέτρων που θα λάβει κατά της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην θάλασσα και του ελέγχου των συνόρων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα (Human Rights Watch), οι παράνομοι μετανάστες υπόκεινται σε απάνθρωπες συνθήκες κρατήσεις στα στρατόπεδα της Λιβύης.

greece-salonika