6.10.09

Οι σκέψεις του Γ.Παπανδρέου για την νέα κυβέρνηση

Σφιχτό Υπουργικό Συμβούλιο, με 35 το πολύ μέλη - 10 λιγότερα από εκείνο του Κ. Καραμανλή -, συγκροτεί σήμερα ο Πρωθυπουργός ΓιώργοςΠαπανδρέου, ο οποίος ορκίζεται λίγο πριν από το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΑΝΑΘΕΣΗ υπουργείων σε γυναίκες είναι βασική επιλογή του Πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες τον φέρουν να εξετάζει σοβαρά μερικές βασικές επιλογές για το πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία:

● Υγείας- Πρόνοιας στη Φώφη Γεννηματά ● Παιδείας, στο οποίο ενσωματώνεται το κομμάτι της Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Άννα Διαμαντοπούλου ● Πολιτισμού, το οποίο απορροφά και το σημερινό Τουριστικής Ανάπτυξης, στη Μαρία Δαμανάκη ● Απασχόλησης, στην Εύη Χριστοφιλοπούλου ● Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κατερίνα Μπατζελή Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να αναθέσει καθήκοντα υφυπουργών στη Λ. Παναρίτη, τη Μάγια Τσόκλη, τη Μιλ. Αποστολάκη, την Ά. Γκερέκου, αλλά και την Ελπ. Τσουρή.


Σε ό,τι αφορά άλλες επιλογές του κ. Παπανδρέου, μια έντονη φημολογία χθες το βράδυ ήθελε την ανάθεση υπουργικών καθηκόντων ● στον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος αναφερόταν ως υποψήφιος κυρίως για το υπουργείο Υγείας και δευτερευόντως για το υπουργείο Απασχόλησης ● στον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος φερόταν βασικά υποψήφιος για το νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα συμπεριλάβει και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Άλλες πληροφορίες έφεραν τον κ. Ρέππα, επί σειρά ετών γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ● στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναφερόταν ως φαβορί για το νεοσύστατο επίσης υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλην όμως εκείνος θα επιθυμούσε ένα παραγωγικό υπουργείο και ειδικότερα το Υποδομών ή το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Ωστόσο το συγκεκριμένο, επίσης νεοσύστατο υπουργείο φερόταν να αναλαμβάνει ο Χρ. Παπουτσής, με υφυπουργό τον Σπ. Κουβέλη ● στον Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος αναφερόταν ως υποψήφιος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εναλλακτικά για το υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής.


Ειδικά για το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αναφερθεί ότι είναι το δεύτερο υπουργείο το οποίο εξέταζε ο κ. Παπανδρέου να αναλάβει για ένα διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα όριζε αναπληρωτή του έναν εκ των Ανδρέα Λοβέρδου, Πάνου Μπεγλίτη. Ακουγόταν επίσης το όνομα του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Δημήτρη Δρούτσα (επί σειρά ετών διπλωματικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου). Για μια θέση υφυπουργού αναφέρονταν επίσης τα ονόματα των Φ. Σαχινίδη, Απ. Κατσιφάρα, Χρ. Χάιδου, Βασ. Έξαρχου, Ηλ. Μόσιαλου, Μιχ. Κατρίνη, Γ. Κουτρουμάνη, Μιχ. Παντούλα, αλλά και του Κ. Καρτάλη.


ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, αλλά και για επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από την ανασυγκρότηση της δομής του υπάρχοντος Υπουργικού Συμβουλίου, είχε χτες με στενούς συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι συσκέψεις αυτές, που έγιναν χτες στη διάρκεια όλης της ημέρας (με μια πολύωρη, που κράτησε ώς το βράδυ στην πρωθυπουργική κατοικία στο Καστρί), είχαν ως αντικείμενο πλην των άλλων, τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης που θα δώσουν το δείγμα γραφής της. Όπως έγινε γνωστό, καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με το άνοιγμά της τα πέντε νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τα νομοσχέδια - περί διαφάνειας, πολιτικού χρήματος και εκλογικού νόμου, - περί στήριξης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, - περί προστασίας των δανειοληπτών και καταπολέμησης της ακρίβειας, - περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, - περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προστασίας των εργασιακών σχέσεων
citypress