22.10.09

Η Τουρκια κατηγορειται για εθνοκαθαρση


Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο ανώτερος αξιωματικός της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατηγορεί την Τουρκία για τη βία εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής της οικογένειάς του, σχεδόν πριν από 90 χρόνια.

Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε πέρυσι, πριν να αναλάβει το Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ Ευρώπης (SACEUR), ο Σταυρίδης κατονονομάζει την Τουρκίας για «εθνοκάθαρση» και «πογκρόμ», στα θύματα των οποίων περιλαμβάνονται οι παππούδες του, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους τη Σμύρνη, ενώ και ο θείος του πατέρα του, σκοτώθηκε από βίαιες αντι-ελληνικές ενέργειες των Τούρκοων.

Μαχητικά αεροπλάνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη (USAFE) και άλλα στοιχεία υπό τη διοίκηση του Σταυρίδης «έπρεπε να έχουν λάβει μέρος στην άσκηση Ανατολίας «Αετός», από τις οποίες οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, αφού η Τουρκία αποκλείεται από τη συμμετοχή του Ισραήλ. Ο Σταυρίδης εποπτεύει στενά την επερχόμενη αμερικανική-ισραηλινή Juniper Cobra άσκηση στον αέρα και πυραυλική άσκηση, και έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Ισραήλ σύντομα.

Αφού ορίστηκε στην τρέχουσα θέση του, μόλις χρόνο μετά τη δημοσίευση αυτών των κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας, ο Σταυρίδης μείωσε την αρνητική του αναφορά στην υπόθεση της οικογένειάς του και των άλλων Ελλήνων. Στάση η οποία απεικονίζεται και από την επιλογή να είναι η Τουρκία το σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι του στην πέρα από τις ΗΠΑ.

Ο Σταυρίδης, ένας απόφοιτος του 1976 η Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, γεννήθηκε στη Φλόριντα. Ως παιδί, έζησε για δύο χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του, ο οποίος ανήκε στο Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, υπηρέτησε ως αξιωματικός στην Αμερικανική Πρεσβεία, παράλληλα με έναν αξιωματικό του Ναυτικού των ΗΠΑ, την κόρη του οποίου ο Σταυρίδης παντρεύτηκε αργότερα. Ο ναύαρχος είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας λαμπρός αξιωματικός, με διδακτορική δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις και εντυπωσιακές επιδόσεις της διοίκησης και των θέσεων του προσωπικού.

Ο Σταυρίδης είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, με δικό του blog ( "Από τη Γέφυρα»), όπου τηρεί ημερολόγιο των εμπειριών του κατά τη διάρκεια των 28 μηνών που διοίκησε στο αντιτορπιλικό USS Barry, αρχές του 1993 έως Δεκέμβριος 1995. Κατά την περίοδο αυτή, η Aegis - πολεμικό πλοίο - οπλισμένο με ισχυρό ραντάρ και αντι-βλήματα πυραύλων (του είδους που συμμετέχουν σε ασκήσει τύπου Juniper Cobra), ανέπτυξε δράση σε κρίσεις σε όλο τον κόσμο - από την Αϊτή, στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο.

Το 2008, ο Σταυρίδης πριν μάθει ότι θα διοριστεί επικεφαλής των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ - για πρώτη φορά αξιωματικός του ναυτικού μετά το 1990 δημοσίευσε ένα κείμενο , "Destroyer Captain: Μαθήματα μιας πρώτης εντολής», όπου ο Σταυρίδης δεν προσπαθεί να είναι διπλωμάτης.

"Στις αρχές της δεκαετίας του 1920,» έγραψε, «ο παππούς μου, ένας στιβαρός δάσκαλος, ο Δημητρίος Σταυρίδης, είχε απελαθεί από την Τουρκία ως μέρος της« εθνοκάθαρσης », η οποία υλοποιήθηκε κατά των Ελλήνων που ζούσαν στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Είχε μόλις δραπετεύσει για να σώσει τη ζωή του με μια μικρή βάρκα, και αφού έφτασε στην Αθήνα μετά πήγε εκεί έως το Ellis Island στις ΗΠΑ. Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός αφού σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ως μέρος της βίας κατά της ελληνικής μειονότητας. "

Η "πιο εκπληκτική ιστορική ειρωνεία θα μπορούσα να φανταστώ," σύμφωνα με το Σταυρίδη, ήταν όταν μια πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Τουρκίας ,με έφεραν στην θέση του παππού μου. Τότε γράφει ο Σταυρίδης: " Η απόλυτη ιστορική ειρωνία είναι ότι ο εγγονός του Δημήτριου Σταυρίδη, ο οποίος μιλάει μόλις λίγα λόγια των Ελλήνων, επιστρέφει στη διοίκηση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων-αντιτορπιλικό στην ίδια την πόλη - Σμύρνη, που σήμερα ονομάζεται Ιζμίρ - από την οποία άφυγε με ένα σκάφος του πρόσφυγα πριν από πολλά χρόνια. "

Σε μια συνέντευξη για το "Destroyer Captain" στο αμερικανική ναυτικό Ινστιτούτο, ο Σταυρίδης παρατήρησε, "θα αφήσω άλλους να αποφασίσουν αν είναι ένα καλό βιβλίο, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα τίμιο βιβλίο."

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είμαι εθνοτικά Ελλήνας, ο παππούς μου γεννήθηκε στην πραγματικότητα στην Τουρκία και πέρασε από την Ελλάδα στο δρόμο του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, δηλώνοντας υπερήφανος για διπλή καταγωγή του.

Τον περασμένο Ιούλιο, είχε επισκεφθεί την Τουρκία, και επέλεξε ξανά παρόμοιες λέξεις για να περιγράψει την προσωπική σχέση του με τη χώρα που κακομεταχείριστηκε τους παππούδες του. "Η Τουρκία είναι μια ζωτική και σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ," "και για μένα ήταν μια ευκαιρία για να επιστρέψω στο έθνος από το οποίο ο παππούς και η γιαγιά μου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη διακοπή για λίγο στην Ελλάδα."

Ινφογνώμων πολιτικά