11.10.09

Πιο κοντά στην εξήγηση


Ιός ίσως κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Περίπου 17 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ένας ιός που πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο του προστάτη ίσως παίζει ρόλο και στο μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν τον ιό στα δύο τρίτα των 101 ασθενών που εξέτασαν.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός, με την ονομασία XMRV, είναι πραγματικά το αίτιο της σχετικά σπάνιας διαταραχής, από την οποία εκτιμάται ότι πάσχουν 17 εκατ. παγκοσμίως.

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο ιός προσβάλλει πιο εύκολα τους ασθενείς του συνδρόμου, διευκρινίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Εξάλλου, ο XMRV ανιχνεύθηκε και στο 4% των υγιών εθελοντών της μελέτης, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για την παθογένειά του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πολλοί γιατροί δεν πίστευαν καν την ύπαρξη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η δυσεξήγητη διαταραχή προκαλεί αίσθημα κακουχίας, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και διαταραχές της μνήμης. Συχνά διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες δεν υπάρχουν.

Δεδομένου ότι ο XMRV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, όπως ο HIV, ίσως ο XMRV να είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με φάρμακα κατά του AIDS, εικάζουν οι ερευνητές.

Οι ρετροϊοί μεταφέρουν τις γενετικές πληροφορίες τους σε μόρια RNA, αντί για DNA, και έχουν τη δυνατότητα να της ενσωματώνουν στο γενετικό υλικό των φορέων εφ' όρου ζωής.

Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι ο XMRV συνδέεται με ιούς που προκαλούν λευχαιμία και καρκίνους στα ποντίκια, ενώ μια πρόσφατη έρευνα εντόπιζε τον ιό στο ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press