12.10.09

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην ακύρωση της άσκησης 'Αετός της Ανατολίας"


ΔΕΥΤΈΡΑ, 12 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009




Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ, μετά την ακύρωση της άσκησης "Αετός της Ανατολίας", όπως πρώτοι στην Ελλάδα δημοσιεύσαμε προχθές, ήλθε από τα χείλη του υφυπουργού εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon.
Ο Ισραηλινός πολιτικός, αφού σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δυο πολύ σημαντικές στρατηγικές χώρες στη Μέση Ανατολή καθώς και ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ότι η ακύρωση της διεθνούς αεροπορικής άσκησης "Αετός της Ανατολίας" θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Danny Ayalon χρησιμοποίησε συγκεκριμένα την εξής έκφραση: "Όλοι μας θέλουμε μια Τουρκία πολιτισμένη, τμήμα της πολιτισμένης κοινωνίας της Δύσης, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι του Ιράν".
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρεμποδίστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στην προγραμματισμένη αεροπορική άσκηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στην περιοχή του Ικονίου.
Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι του Ισραήλ δηλώνουν τη μεγάλη τους απογοήτευση από την ακύρωση της άσκησης και σημειώνουν ότι εκτός από τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χάθηκε μια σοβαρή ευκαιρία για εκπαίδευση των πιλότων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο αεροπλάνα και πιλότοι που βομβάρδισαν τη λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη περίοδο και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του Ισραήλ σ' αυτήν, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ιταλία σε άρνηση συμμετοχής στην άσκηση, που οδήγησε στην ακύρωση του διεθνούς της σκέλους.
infognomon