14.10.09

Η Ουάσινγκτον δεν θα επικρίνει πλέον την "κυρίαρχη δημοκρατία" της Ρωσίας

Bookmark and Share

Στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.Αναφερόμενη στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία τήρησε στάση εξαιρετικά συνεργάσιμη.Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η πίεση στο Ιράν με την απειλή νεότερων κυρώσεων δεν θα αποφέρει αποτελέσματα και οτι οι προοπτικές αμερικανο-ρωσικής στρατιωτικής συνεργασίας στο Αφγανιστάν απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν.

Χ. Κλίντον: Στενή συνεργασία με Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα
Στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

«Θα επιθυμούσαμε μια στενή συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ως προς την αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και το οποίο η Μόσχα θεωρούσε απειλή για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην απειλή των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με ένα σύστημα προστασίας απέναντι στους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Αναφερόμενη στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία τήρησε εξαιρετικά συνεργάσιμη, προσθέτοντας ότι το θέμα των κυρώσεων δεν βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα, αλλά θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό και να διασφαλίσουμε την επιτυχία της. Αλλά είναι πιθανόν να μην επιτύχει κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο των κυρώσεων. Αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η απειλή των κυρώσεων κατά του Ιράν θα ήταν «μη εποικοδομητική» υπό τις σημερινές συνθήκες.

«Κυρώσεις, απειλές, πιέσεις θα ήταν μη εποικοδομητικές υπό την παρούσα κατάσταση, κατά την άποψή μας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Εκκινούμε από το γεγονός ότι στο σημερινό στάδιο, όλες οι δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, η οποία θα αντικαταστήσει τη συνθήκη STARΤ, που χρονολογείται από το 1991 και η ισχύς της οποίας λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο.

«Ταυτόχρονα, συζητήσαμε θέματα που πρέπει να εξετασθούν εις βάθος», πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματεύονται νέα συνθήκη περιορισμού των στρατηγικών όπλων και έχουν δεσμευθεί να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Διστακτική η Ρωσία για νέες κυρώσεις στο Ιράν
Λιγότερο "θερμός" από ό,τι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα φάνηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση του στη Μόσχα με την Χ. Κλίντον.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η πίεση στο Ιράν με την απειλή νεότερων κυρώσεων δεν θα αποφέρει αποτελέσματα."Είμαστε πεπεισμένοι ότι απειλές, κυρώσεις και πιέσεις κατά του Ιράν στην παρούσα φάση θα είναι αντιπαραγωγικές" δήλωσε. Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια θα καταβληθεί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ισλαμική δημοκρατία.

Χαμηλώνοντας τον πήχη μετά το κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν περίμενε νέα δέσμευση εκ μέρους της Ρωσίας. "Δεν περιμέναμε τίποτα νεότερο. Εξετάσαμε για άλλη μία φορά την κατάσταση και τη θέση της Ρωσίας και νομίζω ότι αυτό χρήζει η στιγμή".

Η κ. Κλίντον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε περίπτωση που στο διάλογος μεταξύ δυτικών δυνάμεων και Ιράν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ως προς τα άλλα αποτελέσματα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συμβάλλει περισσότερο στην διεθνή βοήθεια για το Αφγανιστάν. "Η πιθανότητα της αμερικανο-ρωσικής στρατιωτικής συνεργασίας στο Αφγανιστάν απέχει πολύ από το να εξαντληθεί", δήλωσε.

Ρωσικό άνοιγμα στις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του Αφγανιστάν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σερκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνομιλίες στη Μόσχα με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι οι προοπτικές αμερικανο-ρωσικής στρατιωτικής συνεργασίας στο Αφγανιστάν απέχει πολύ από το να εξαντληθεί και ανέφερε ως σύμβολο των νέων δυνατοτήτων συνεργασίας τη δοκιμαστική πτήση αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από το ρωσικό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Η συμφωνία των δύο χωρών για το Αφγανιστάν επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για την μεταφορά Αμερικανών στρατιωτών και οπλισμού.

Η Ουάσινγκτον δεν θα επικρίνει πλέον την "κυρίαρχη δημοκρατία" της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ δεν θα επικρίνουν πλέον δημόσια την "κυρίαρχη δημοκρατία", της Ρωσίας γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, επικαλούμενη σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.Οι ΗΠΑ δεν θα επικρίνουν πλέον δημόσια την "κυρίαρχη δημοκρατία", της Ρωσίας γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, επικαλούμενη σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

"Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να αποποιηθούμε τις παλιές μεθόδους που περιέπλεξαν τη ρωσο-αμερικανική συνεργασία", δήλωσε ο Μάικλ Μακ Φάουλ, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή προσωπάρχη της ρωσικής προεδρίας Βλαντισλάβ Σουρκόφ.

Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο των ρωσο-αμερικανικών διαβουλεύσεων στο Κρεμλίνο χθες, Δευτέρα, παραμονή της διήμερης επίσκεψης στη Μόσχα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την Κομερσάντ, ο Μακ Φάουλ άφησε να εννοηθεί ότι "οι ΗΠΑ δεν θα διδάσκουν πλέον τη δημοκρατία στη Ρωσία, εξοργίζοντας τη Μόσχα, αλλά θα επικεντρωθούν στο πρακτικό έργο με τις ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις".

"Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την πολιτική των παλιών αμερικανικών κυβερνήσεων, οι οποίες πάντα επέκριναν δημόσια την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία", γράφει το δημοσίευμα.

Σημερινη,Καθημερινη,Ναυτεμπορική,Νοοz.gr/infognomon politics