30.10.09

“Να ψηφίσουν μόνο τα κομματικά μέλη”!



Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης
Θεματική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει και στην τοπική Οργάνωση της ΝΔ, οι διεργασίες που συντελούνται στα κεντρικά του κόμματος, μέχρι να ρυθμιστούν μια σειρά από θέματα που αφορούν στην εκλογή του νέου προέδρου και του τρόπου που θα πραγματοποιηθεί.
Το γεγονός ότι μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σε συνδυασμό με το ότι αλλάζουν οι προτάσεις για όσους θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής προκαλούν σύγχυση και τα βλέμματα όλων, στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου. Εκεί αναμένεται να ετοιμαστεί η εισήγηση προς το Συνέδριο, για την αλλαγή του καταστατικού και τη μετατροπή του από έκτακτο σε τακτικό.
Ωστόσο, ακόμη και εκεί υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά, κυρίως για το αν πρέπει το συνέδριο να έχει διάρκεια μίας ημέρας (ουσιαστικά ορισμένων ωρών), ή αν χρειάζεται να αναπτυχθεί διάλογος σε ευρύτερη βάση, για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος και πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον.
Παράλληλα, αναμένονται οι τελικές οδηγίες για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν, ποιοί θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και πως θα πραγματοποιείται η καταγραφή τους, προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα και διπλοψηφίες.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., από τη Ζάκυνθο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Γιαννούλης, το εκλεγμένο μέλος του Οργάνου, Ελένη Πυλαρινού, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων.
Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο πρώτος, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, περιλαμβάνεται η εισήγηση του προέδρου, Κώστα Καραμανλή, η εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου που θα παρουσιάσει την πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού, ενώ θα τοποθετηθούν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρεία.
Δεν αποκλείεται όμως, λόγω των συνεχών αμφισβητήσεων και συγκρούσεων στο εσωτερικό του κόμματος και κυρίως των αντεγκλήσεων μεταξύ των τεσσάρων “μονομάχων”, επί τάπητος να τεθούν και άλλα ζητήματα, αφού αμφισβητήθηκε ακόμη και η συμφωνία τους για τον τρόπο εκλογής του προέδρου.
Ως πιθανότερη ημερομηνία υλοποίησης της διαδικασίας, εμφανίζεται η 29η Νοεμβρίου με τον κ. Γιαννούλη να επισημαίνει, πως μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει εκλεγεί ο αντικαταστάτης του κ. Καραμανλή. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, η συνεδρίαση της Κ.Ε. παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, επισημαίνοντας πως και η οργανωτική επιτροπή πρέπει να δώσει τις τελικές οδηγίες.
Ο πρόεδρος, πήρε θέση και για την πρόταση του υποψηφίου για την προεδρία, Δημήτρη Αβραμόπουλου, να ψηφίσουν και οπαδοί του κόμματος χωρίς να εγγραφούν ως μέλη, κρατώντας αποστάσεις, αναφέροντας ως αναγκαιότητα να “κλείσουν” οι κομματικοί κατάλογοι, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα από τη διαδικασία.
“Βούληση της βάσης μετά την παραίτηση του κ. Καραμανλή, ήταν να συμμετέχει στην εκλογή νέου προέδρου, μαζί με ψηφοφόρους και φίλους. Αυτό έγινε αποδεκτό από την οργανωτική επιτροπή και τους υποψήφιους. Βεβαίως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν για το πως θα γίνει αυτό.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο κ. Σιούφας, γνωρίζουμε ότι θα ψηφίσουν τα μέλη και όσοι θέλουν να εγγραφούν ως μέλη εκείνη τη μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει στο χώρο που θα υπάρχουν κάλπες. Υπάρχει όμως και ένα τεχνικό αλλά και ουσιαστικό ζήτημα: Αν πρέπει οι κατάλογοι να συμπληρώνονται την ώρα των εκλογών ή να κλείσουν ορισμένες μέρες νωρίτερα. Αυτό θα συζητηθεί στην Κ.Ε.
Κατά γενική ομολογία, τα οργανωμένα μέλη, που συνειδητά βρίσκονται στο κόμμα, πρέπει να βγάλουν τον νέο αρχηγό. Να ψηφίσει κάποιος φίλος, να φύγει και μετά να μην έχει σχέση με τη ΝΔ, ενέχει ίσως και μια πλαστή ψηφοφορία. Όχι ότι η διαδικασία θα είναι κάλπικη. Πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχει η βάση, να έχει γνώμη, να μην αποκόπτεται από το κόμμα και να μην γίνεται η εκλογή μέσα από εκλεκτορικά σώματα. Άλλα κόμματα έχουν πολύ μικρότερη αντιπροσώπευση στην εκλογή προέδρου ακόμη και από εμάς. Χρειάζεται λοιπόν να δούμε το θέμα σφαιρικά”, τόνισε ο πρόεδρος. Ζήτησε δε, να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή, προκειμένου αναπόσπαστη η ΝΔ να ασκήσει το αντιπολιτευτικό της έργο.
Μετά την Κ.Ε., την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και διευρυμένη συνεδρίαση της Ν.Ε., ενώ σύμφωνα με τις έως και σήμερα οδηγίες, στη Ζάκυνθο αναμένεται να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για το Δήμο Ζακυνθίων, μία για τους Αρτεμισίων και Λαγανά, μία για τους Αλυκών και Αρκαδίων και μία των Ελατίων.
(imerazante)