24.10.09

90% εξοικονόμηση ενεργειας.! Μετα το Wonderbra ερχεται το... Wonderba



Το θαυματουργό "σακούλι μαγειρέματος" είναι η πρόταση για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην κουζίνα. Στη Νότια Αφρική εξαπλώνεται γρήγορα όχι μόνο στις φτωχογειτονιές, ενώ επιχειρήσεις δείχνουν και εμπορικό ενδιαφέρον.
Η ιδέα είναι τόσο απλή που μοιάζει απίστευτη. Με ένα θαυματουργό σακούλι μπορεί κανείς να εξοικονομήσει μέχρι και 90% της ενέργειας στο μαγείρεμα. Η πρόταση έρχεται από
τη Νότια Αφρική και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προστασία του κλίματος.

"Μόνο δύο με τρία λεπτά αφήνετε την κατσαρόλα να βράσει, και μετά την τοποθετείτε στο θαυματουργό σακούλι" εξηγεί η Σάρα Κόλινς. Μοιάζει με υφασμάτινη κολοκύθα που τα τοιχώματά της είναι γεμάτα με σφαιρίδια φελιζόλ. Αφού τοποθετηθεί η κατσαρόλα, μαζί με το καπάκι, μέσα στο σάκο κλείνεις το στόμιο και περιμένεις να ολοκληρωθεί το βράσιμο του φαγητού. Δεν χρειάζεται επιπρόσθετη θερμοκρασία, το φαγητό βράζει με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει ήδη η κατσαρόλα και η οποία συγκρατείται από το μονωτικό τοίχωμα του σάκου.

Το φαγητό δεν καίγεται

Η Σάρα Κόλινς που είχε την ιδέα για το σάκο, έχει μεγαλώσει σε φάρμα της Νότιας Αφρικής και θυμάται τη γιαγιά της που χρησιμοποιούσε κουβέρτες και πετσέτες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του φαγητού. Την ιδέα με το θαυματουργό σακούλι ανέπτυξε πειραματιζόμενη μαζί με άνεργες γυναίκες στην Πραιτόρια. Το βράσιμο του φαγητού διαρκεί βεβαίως περισσότερο, από ότι στην κανονική κουζίνα. Αντ΄ αυτού όμως εξοικονομεί κανείς μέχρι και 90% της ενέργειας που καταναλώνει στην κουζίνα. Οι περισσότεροι στη Νότια Αφρική μαγειρεύουν με παραφίνη που είναι ακριβή και μολύνει το περιβάλλον.

Το σακούλι έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να κάψει κανείς το φαγητό και την ώρα που βράζει μπορεί να ασχολείται με άλλες δουλειές.

Ενδιαφέρον από εταιρίες κέτερινγκ

Τριάντα πωλητές έχουν στο μεταξύ εκπαιδευτεί και πουλούν το θαυματουργό σάκο, οι ίδιοι αποφασίζουν πόσο εντατικά θα ασχοληθούν και πόσο χρόνο θα διαθέσουν στο πούλημα των σάκων. "Στόχος μου και το πάθος μου είναι να προχωρήσει σαν αυτόνομη επιχείρηση. Διότι η βασική αιτία για την εγκληματικότητα, τη φτώχεια και το έιτζ είναι το γεγονός ότι τόσοι πολλοί νέοι δεν έχουν δουλειά. προστασία του κλίματος δια του μαγειρέματος. Εκείνο που θέλω είναι να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή στα χέρια τους". Η Σάρα Κόλινς εργάζεται στην υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας, δεν ενδιαφέρεται για το εμπορικό κέρδος. Ενδιαφέρονται όμως στο μεταξύ εταιρίες κέτερινγκ. Και το θαυματουργό σακούλι δεν είναι περιζήτητο μόνο στις φτωχογειτονιές και τις παραγκουπόλεις που μαγειρεύουν με ξύλα ή με παραφίνη. Έχει γίνει μόδα και για τις λευκές κυρίες των μεσαίων στρωμάτων που καθησυχάζουν την οικολογική τους συνείδηση με το "θαυματουργό σάκο μαγειρέματος".

Τρισίμισι χιλιάδες σάκοι έχουν ήδη πουληθεί, λέει η Σάρα Κόλινς που περιγράφει το όραμά της. "Θα γελάσεις", λέει η Σάρα Κόλινς, "αλλά θα ήθελα πραγματικά να δω ένα τέτοιο σάκο σε κάθε νοικοκυριό σε όλο τον κόσμο. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των προσπαθειών για το κλίμα παγκόσμια".

Από στατιστική καθαρά άποψη, η χρήση του θαυματουργού σάκου θα σήμαινε κάποια δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερα στην ατμόσφαιρα.
(aktivistis)