9.10.09

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 9 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Τη μεγαλύτερη άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας θα διεξάγουν την επόμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Ισραήλ.

Bookmark and Share

Και μολονότι και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι η «Juniper Cobra» σχετίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις, πρόκειται για μία σαφή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος απέναντι στο Ιράν.


Η πρώτη κοινή αντιπυραυλική άσκηση Ισραήλ και ΗΠΑ είχε γίνει το 2001, όταν οι πύραυλοι Scud του Σαντάμ Χουσεϊν απειλούσαν το Ισραήλ... H Αγκυρα φαίνεται πάντως να ματαιώνει το διεθνές σκέλος της άσκησης «Αετός της Ανατολής».

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, οι αναλυτές αναφέρουν ότι στους κόλπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επικρατεί εδώ και μεγάλο διάστημα προβληματισμός για το γεγονός ότι τα ισραηλινά μαχητικά, τα οποία συμμετείχαν το 2008 στην άσκηση, ήταν αυτά που στη συνέχεια βομβάρδισαν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η προσεχή στρατιωτική άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας "Juniper Cobra" έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα.

Αυτές οι ισραηλινο-αμερικανικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στο Ισραήλ και θα επιτρέψουν τον έλεγχο των αντιπυραυλικών συστημάτων Hetz, THAAD, PAC3, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Και άλλες ασκήσεις Juniper Cobra διεξήχθηκαν την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, οι τωρινές αναμένεται να είναι πιο περίπλοκες και εμπλέκουν για πρώτη φορά την εκτόξευση πυραύλων αναχαίτισης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,Nooz.gr