8.10.09

ΠΈΜΠΤΗ, 8 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Πρόσκληση στον Ερντογάν από την Αθήνα

Bookmark and Share

(απο την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ως υπουργού των Εξωτερικών, )
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» τον τούρκο πρωθυπουργό κάλεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου


Πρόσκληση στον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα απηύθυνε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Από την Αθήνα δεν εξεδόθη καμία ανακοίνωση, αλλά όπως επιμένει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε προχθές συνάντηση με τον φινλανδό πρωθυπουργό κ. Μάτι Βανχάνεν. Στη συνέχεια τηλεφώνησαν στον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον συνεχάρησαν για την εκλογική νίκη του. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» σημειώνει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου στο μεταξύ προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Κύπρο, το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ως Πρωθυπουργός, όπως έχει προαναγγείλει προεκλογικά. Στη Λευκωσία θα βρίσκεται στις 29 και 30 Οκτωβρίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ημερομηνία επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο αποκάλυψε χθες στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι οι δύο ηγέτες να συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής αφού πρέπει να συζητηθούν πολύ σημαντικά θέματα για να υπάρξει ενιαία γραμμή και συντονισμός κινήσεων. Ενα από τα θέματα είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο και ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα επενδύουν πολύ σε αυτήν τη συγκυρία: «Μπορεί να αξιοποιηθεί για να προωθηθεί η λύση στο Κυπριακό, με την έννοια ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία είναι μοχλός για άσκηση πίεσης και επιρροής στην Αγκυρα, ώστε να αλλάξει η στάση της» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ρυθμός πάντως των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό φαίνεται πως εντατικοποιείται εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή επαφή τους να πραγματοποιούν εφεξής δύο συναντήσεις την εβδομάδα. Κατά την επαφή τους, την τρίτη της δεύτερης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων, συζήτησαν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και θέματα που άπτονται της προεδρίας, αλλά δεν έγινε συζήτηση για το κρίσιμο κεφάλαιο που αφορά τις περιουσίες, όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει.

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΗΜΑ