14.10.09

Το δρόμο για την Ελλάδα παίρνει το αρχαίο οκτάδραχμο

Bookmark and Share

Δεσμεύτηκε από την Ιντερπόλ μετά την πώλησή του σε δημοπρασία αντί του ποσού των 77.000 ευρώ. Με δύο αλλεπάλληλα δημοσιεύματα πριν και μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την πώλησή του, η “Μ” αποκάλυψε την προσπάθεια νομιμοποίησης του αρχαίου νομίσματος.

Διαδικασίες-εξπρές ξεκινά το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επαναφέρει στην Ελλάδα αρχαίο νόμισμα, που πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημοπρασία στη Ζυρίχη της Ελβετίας αντί του ποσού των 77.000 ευρώ. Ύστερα από τις κινήσεις του γραφείου της Ιντερπόλ στην Αθήνα, το νόμισμα “δεσμεύτηκε” από ελβετούς αστυνομικούς, πριν προλάβει να παραδοθεί στον αγοραστή.

Τη διαδρομή του αρχαίου οχτάδραχμου, που χαρακτηρίζεται από επιστήμονες ιδιαίτερα σπάνιο, αποκάλυψε η “Μ” και η “ΜτΚ” με δημοσιεύματά τους, πριν από την ολοκλήρωση της δημοπρασίας σε οίκο της Ελβετίας. Η τιμή που έθεταν οι δημοπράτες είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ελληνικών διωκτικών αρχών και ύστερα από έρευνα προέκυψε πως το συγκεκριμένο αρχαίο νόμισμα είχε κυκλοφορήσει προς πώληση στην παράνομη αγορά αρχαιοκαπήλων στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς απόδειξη τούτου υπάρχουν και φωτογραφίες του ίδιου νομίσματος που έχουν ληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Η δημοπρασία στη Ζυρίχη, που οργανώθηκε από αγγλικό οίκο, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη και το νόμισμα πουλήθηκε αντί του ποσού των 116.500 ελβετικών φράγκων (περίπου 77.000 ευρώ). Πριν από την ολοκλήρωσή της, το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η Ιντερπόλ έστειλαν ενημερωτικά σημειώματα στην Ιντερπόλ Ελβετίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η διαδικασία της πώλησης ολοκληρώθηκε κανονικά. Αγοραστής ήταν πρόσωπο που παρέστη στη διαδικασία της δημοπρασίας, στο χώρο όπου διεξάγονταν στη Ζυρίχη.

Ωστόσο, ένα σήμα από την Ιντερπόλ Ελβετίας, που έφτασε στα ελληνικά γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, επανέφερε τα χαμόγελα στις ελληνικές αρχές του υπουργείου Πολιτισμού, που πλέον ελπίζουν στην επιστροφή του νομίσματος. “Σας ενημερώνουμε, σε απάντηση των σχετικών σας εγγράφων, πως το νόμισμα που δημοπρατήθηκε φυλάσσεται με ευθύνη της υπηρεσίας μας και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες και αποδείξεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο του ελβετικού γραφείου της Ιντερπόλ.

Ήδη μετά την εξέλιξη αυτή τέθηκαν σε γενική κινητοποίηση οι υπηρεσίες της Ιντερπόλ και του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, που ζήτησαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τη συλλογή των στοιχείων και ειδικά της φωτογραφίας-απόδειξης ότι πρόκειται για προϊόν αρχαιοκαπηλίας, όλα τα σχετικά στοιχεία με την υπόθεση. Με την αποστολή αντιγράφων των στοιχείων από ελληνικής πλευράς θα υποβληθεί και σχετικό αίτημα για την επιστροφή του αρχαίου νομίσματος στη χώρα μας.

“Είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη”, σχολίασε στη “Μ” ο καθηγητής Ιστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος. Το οχτάδραχμο, προέρχεται από την περιοχή της αρχαίας Βισαλτίας και κόπηκε επί βασιλείας ενός Μοσσή, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και εκτιμάται πως ήταν άρχοντας του βασιλείου της Βισαλτίας στην εποχή του 480 π.Χ. “Τέτοια μεγάλα νομίσματα είναι πολύ σπάνια, συνήθως χρησιμοποιούνταν για τις εξαγωγικές δραστηριότητες, όπως και για την πληρωμή μισθοφόρων”, τόνισε ο κ. Τιβέριος.

Συστηματικά “στο σφυρί” προϊόντα αρχαιοκαπηλίας
Τα περισσότερα αρχαία νομίσματα και άλλα ευρήματα που βγαίνουν στο σφυρί διεθνών οίκων δημοπρασιών αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Μόνο ορισμένοι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών, αλλά και μουσεία, έχουν σταματήσει να φιλοξενούν ευρήματα, τα οποία αποδεδειγμένα δεν προέρχονται από νόμιμες ανασκαφές.

“Το 70% των ευρημάτων που βγαίνουν σε δημοπρασία είναι προϊόντα λαθρανασκαφών”, υποστήριξε ο κ. Τιβέριος. “Τα υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται από επίσημες ιδιωτικές συλλογές που είναι καταγεγραμμένες”, συμπλήρωσε. Στην Ελβετία, αρχαία ευρήματα με ιδιαίτερη ευκολία βγαίνουν σε δημοπρασία και δεν είναι τυχαίο πως την οργάνωση της εκδήλωσης για το αρχαίο οχτάδραχμο είχε αγγλικός οίκος δημοπρασιών, οι υπεύθυνοι του οποίου προτίμησαν τη Ζυρίχη. “Το σύστημα στην Ελβετία νομίζω πως είναι ιδιαίτερα χαλαρό, καθώς τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, ενδεχομένως να συνεχίζεται και σήμερα, δεν απαιτούνταν πιστοποιητικά προέλευσης των ευρημάτων που δημοπρατούνταν, παρά μόνο πιστοποιητικά γνησιότητας αυτών”, σχολίασε ο κ. Τιβέριος.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com