8.10.09

ΤΕΤΆΡΤΗ, 7 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Στόχος το διπλωματικό κραχ.Ο Γιώργος κράτησε το ΥΠΕΞ για να αλλάξει την εικόνα του «χρεωμένου εταίρου»

Bookmark and Share

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση της Επιτροπής που θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να περιληφθούν σκληροί όροι για το Αιγαίο και την Κύπρο. Ζήτημα που επιζητεί διευθέτηση είναι και τα ελληνοτουρκικά με αιχμή την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, για την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. προτίμησε την πολιτική της ακινησίας.


Στόχος το διπλωματικό κραχ
Ο Γιώργος κράτησε το ΥΠΕΞ για να αλλάξει την εικόνα του «χρεωμένου εταίρου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη ΝΕΑ

Τη σημασία που δίνει ο κ. Παπανδρέου στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό παράλληλα με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία αναμένονται εξελίξεις τους επόμενους μήνες οφείλεται- σύμφωνα με την Ιπποκράτους- η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Πρωθυπουργό.

Παρότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναδύονται τώρα πιεστικά (ενταξιακή πορεία Τουρκίας, Κυπριακό, Αιγαίο, Σκοπιανό), συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση του εικόνας της Ελλάδας διεθνώς ώστε να μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντά της από καλύτερη θέση, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας. Σε αυτό το έργο, βοηθητικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο Θόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έχει σειρά διεθνών επαφών.

«Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης στο θέμα των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους», έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και υπογράμμιζε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει καμένη γη στα οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό, προσέθεσε, ότι μόλις χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος δήλωσε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να ξεπεράσει το 10 % φέτος (αντί του 6% που έλεγε η Ν.Δ).

Το πρώτο τεστ
Το πρώτο ζήτημα που έρχεται πιεστικά είναι αυτό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου και η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Γαλλία και η Γερμανία αντιτίθενται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας, η σουηδική προεδρία έχει ταχθεί υπέρ και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει υπέρ της πλήρους ένταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση της Επιτροπής που θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να περιληφθούν σκληροί όροι για το Αιγαίο και την Κύπρο. Ζήτημα που επιζητεί διευθέτηση είναι και τα ελληνοτουρκικά με αιχμή την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, για την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. προτίμησε την πολιτική της ακινησίας.

Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει η Ουάσιγκτον, πρέπει να αναμένεται η αμερικανική κινητικότητα για το Αιγαίο. Κρίσιμες είναι, εν όψει Δεκεμβρίου, και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Δημήτρης Χριστόφιας επιχειρεί Αθήνα και Λευκωσία να έχουν κοινή γραμμή για το ζήτημα, καθώς τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν οι φωνές που έλεγαν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει εγκαταλείψει την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου και με αφορμή όσα είπε ο Κ. Καραμανλής για το σχέδιο Ανάν, ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης που επέκρινε τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον όσο θα έπρεπε τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν αισθανθήκαμε αυτό που επιβαλλόταν να υπήρχε σαν πολιτική».

Εκτός εθιμοτυπίας επεκτάθηκε η συζήτηση ΚαραμανλήΠαπανδρέου, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής.Τετ α τετ για 40 λεπτά στο Μαξίμου

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου υποδέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου. Μπροστά στις κάμερες, ο Γ. Παπανδρέου ρώτησε με ενδιαφέρον για την υγεία της μητέρας του κ. Καραμανλή και εν συνεχεία οι πόρτες έκλεισαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή επεκτάθηκε και πέραν των όσων εκ καθήκοντος ο απερχόμενος πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τον διάδοχό του. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη φύση του προεκλογικού αγώνα και ειδικότερα στο ήπιο πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη, το οποίο όπως ειπώθηκε είναι αναγκαίο να επικρατεί από εδώ και πέρα. Κατά τις ίδιες πηγές έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στη χώρα- με τον κ. Καραμανλή να επισημαίνει όσα αποκόμισε από την εμπειρία του αυτά τα χρόνια- αλλά και την απόφασή του κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι η κατ΄ ιδίαν συζήτηση ΠαπανδρέουΚαραμανλή διήρκεσε περι τα 40΄ λεπτά, ενώ η αντίστοιχη συνάντηση το 2004 μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή είχε διαρκέσει μόλις 18