3.10.09

50ό ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

50ό ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αντί Ελλήνων... Φιλιππινέζοι

Αφιέρωμα στο σινεμά της ασιατικής χώρας ετοιμάζει, ως απάντηση στην αποχή των εγχώριων σκηνοθετών, η εφετινή διοργάνωση

Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο DiggΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark

Την ώρα που ο ελληνικός κινηματογράφος διαμαρτύρεται και απέχει από το επετειακό 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (και καλά κάνει, αφού οι συνασπισμένοι κινηματογραφιστές στην Ομίχλη επαναστατούν κατά ενός άδικου κινηματογραφικού νόμου τον οποίο ουδείς τηρεί), η απάντηση του φεστιβάλ είναι... Φιλιππίνες! Αφιέρωμα στον νέο φιλιππινέζικο κινηματογράφο διοργανώνει λοιπόν το τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λευτέρη Αδαμίδη. «Η ανακάλυψη νέων κινηματογραφιστών από τις Φιλιππίνες, υπό το πρίσμα της διερεύνησης του παγκόσμιουανεξάρτητου σινεμά, συμπίπτει ιδανικά με την επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ»αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ. Μακάρι.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2005-2009) με την υπογραφή των πιο αναγνωρισμένων διεθνώς φιλιππινέζων δημιουργών:Μπριλάντε Μεντόζα, Λαβ Ντιάζ, Καβν ντε λα Κρουζ, Πέπε Ντιόκνο, Αντόλφο ΑλίξΤζούνιορ, Ράγια Μάρτιν, Τζον Τόρες κ.ά. Ο σταρ αυτής της «παρέας» είναι ο Μεντόζα, του οποίου η τελευταία ταινία «Κinatay» υπήρξε η αγαπημένη του Κουέντιν Ταραντίνο - όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών.

Ολοι οι φιλιππινέζοι κινηματογραφιστές θα δώσουν το «παρών» στο 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρωτοφανή άνθηση του κινηματογράφου της χώρας τους. «Οι νέοι δημιουργοί από τις Φιλιππίνεςαντλούν έμπνευση από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα της χώρας (φτώχεια, εξαθλίωση, εγκληματικότητα) και το ιστορικοπολιτικό υπόβαθρό της (ισπανική, αμερικανική και ιαπωνική κατοχή, δικτατορία) και τοποθετούνται κριτικά απέναντι σε αυτά» αναφέρει χαρακτηριστικά το φεστιβάλ . «Χαρτογραφούν τις επιπτώσεις τους στον ψυχισμό των ανθρώπων και εντάσσουν δημιουργικά στο έργο τους το λαϊκό συνειδησιακό φορτίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τη λογοτεχνία, το θέατρο και τις προφορικές παραδόσεις της χώρας. Η αυγή του 21ου αιώνα και η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας λειτούργησανκαταλυτικά στην αναγέννηση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της χώρας,διευκολύνοντας την ανάδυση νέων δημιουργών με αποκρυσταλλωμένη άποψη και ξεχωριστό δείγμα γραφής».

Θα προβληθούν περίπου δέκα φιλιππινέζικες ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το «Κinatay» και το «Slingshot» του Μεντόζα, η «Μelancholia» του Ντίαζ, το «Τodo Τodo Τeros» του Τόρες και το «Αdela» του Αλίξ Τζούνιορ.