5.10.09

ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Ευχές ξένων ηγετών στον Γ. Παπανδρέου

Bookmark and Share

Eυχές και συγχαρητήρια από τη διεθνή πολιτική σκηνή δέχεται ο νέος πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματος του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε την Κυριακή στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για την μεγάλη επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ομπάμα "ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες που μετείχαν στη δημοκρατική διαδικασία. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη συμασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, και δήλωσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με τον κύριο Παπανδρέου" σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έστειλε τα "θερμά συγχαρητήριά" του στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε στον κ. Παπανδρέου "όλες τις ευχές του για επιτυχία στην εκπλήρωση της νέας αποστολής του".
Εμμένοντας "στις φιλικές, στενές και πλούσιες σχέσεις που ενώνουν από παλιά την Ελλάδα και τη Γαλλία", ο κ. Σαρκοζί εκφράζει την "ευχή του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στην υπηρεσία μιας Ευρώπης, πιό ισχυρής, πιό ενωμένης και πιό αλληλέγγυας".

Η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί έκρινε την Κυριακή ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, επικεφαλής των Ελλήνων Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, ότι αποτελεί "μια νέα ελπίδα κατακτήσεων για τους Ευρπωάιους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες". Σε ανακοίνωσή της η κ. Ομπρί απευθύνει "εξ ονόματος των Γάλλων Σοσιαλιστών τις πιό θερμές ευχές προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φίλους Ελληνες σοσιαλιστές, που το βράδυ της Κυριακής κατέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής".

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας συνεχάρη απόψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική νίκη του κόμματός του.
Οι κ. κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου είχαν -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για πλήρη
συνεργασία και συντονισμό των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, για αντιμετώπιση
των προκλήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη στήριξή του στην πολιτική και στις προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του
Κυπριακού.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου αποφάσισαν να
συναντηθούν σύντομα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ