21.10.09

ΤΕΤΆΡΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Κατήγγειλε τις πτήσεις προς τα Κατεχόμενα

Την πραγματοποίηση πτήσεων από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο «Ερτζάν» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος, από την Κύπρο όπου βρισκόταν.

Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να επιληφθούν του θέματος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην κυπριακή Δημοκρατία». Σημείωσε, μάλιστα, ότι για το ζήτημα πραγματοποιούν ήδη έρευνες δύο υπουργεία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA Κύπρου, ο κ. Βγενόπουλος επανέφερε και το ζήτημα του μνημονίου κατανόησης που είχε υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι «εμείς πρώτοι είχαμε καταγγείλει ότι με την υπογραφή ενός μνημονίου -πριν από μήνες- από τις κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας ξεκίνησαν οι πτήσεις». Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι το μνημόνιο υπεγράφη με τρόπο «αδιαφανή» και ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του μνημονίου, το οποίο είχε προκαλέσει τις «αερομαχίες» μεταξύ Olympic Air και Aegean Airlines, είχαν διευρυνθεί οι συχνότητες των πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ετσι, μετά την έναρξη των πτήσεων της Aegean Airlines προς την Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου ξεκίνησαν και οι πτήσεις της τουρκικής εταιρείας Pegasus μεταξύ Αθήνας - Σμύρνης, οι οποίες εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα.

Μέσω ανταποκρίσεων, οι επιβάτες της τουρκικής εταιρείας μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Λευκωσία, στην οποία, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί αεροδρόμιο, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις γίνονται από τον αερολιμένα «Ερτζάν» στα Κατεχόμενα.