20.10.09

ΤΡΊΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Αθήνα - Λευκωσία σε πορεία «νέου Ελσίνκι»

Bookmark and Share


Κοινός βηματισμός Παπανδρέου- Χριστόφια για το Κυπριακό και σύνδεσή του με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Νέα σελίδα στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν στο εξής τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό άνοιξαν χθες στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφιας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα συνδέσουν ξανά άμεσα τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θέτοντας ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο κατά δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί το σημείο αφετηρίας για τον οδικό χάρτη της Τουρκίας.

Οι κκ. Παπανδρέου και Χριστόφιας αποσαφήνισαν ότι δεν επιζητούν την τιμωρία της Τουρκίας αλλά τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα δώσουν δυναμική τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας όσο και στο Κυπριακό.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι ως τον Δεκέμβριο θα αναλάβουν κοινές δράσεις, με ομάδες εργασίας και κοινή εκστρατεία, ώστε να αναζητήσουν συμμαχίες στην Ευρώπη των «27». Σε ανεπίσημες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πυκνώσει η συνεργασία ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού , ο οποίος ενδέχεται να επισκεφτεί την Αθήνα πιθανόν και την προσεχή εβδομάδα. «Χάσαμε πολύ χρόνο.Η δυναμική του Ελσίνκι έχει θολώσει» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικότερα τη στάση που θα τηρήσουν η Λευκωσία και η Αθήνα έναντι της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ο κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές». «Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο συζήτησης εναλλακτικών σχεδίων, λέγοντας ότι εναλλακτικά σχέδια επικίνδυνα για την Κύπρο κάνει η Τουρκία, ενώ παρατήρησε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία δεν θα μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ. «Δεν εί μαστε και μαζοχιστές στο κάτω κάτω» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή επισήμανε ότι «υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και αν χρειάζεται πρέπει να ξαναδώσουμε μια δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό».

Η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε θερμό κλίμα το οποίο αποτυπώθηκε και στις προσφωνήσεις τους: «Σας ευχαριστώ,φίλε κύριε πρωθυπουργέ» είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος καλωσορίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τού έσφιξε το χέρι λέγοντας: «Βάλσαμο είναι για μας η επίσκεψή σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Αλλά και ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «βαθιά και προσωπική» φιλία τους. Πριν από τις επίσημες δηλώσεις έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία,ενεργά,όχι με λόγια αλλά με πράξεις».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
ΒΗΜΑ