17.10.09

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Η Κίνα προσπερνάει την Ιαπωνία στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Εδώ και αρκετό καιρό αναμένεται η Ιαπωνία να χάσει τη θέση τής δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τη θέση αυτή να καταλάβει η Κίνα.

Όμως τώρα φαίνεται ότι η ημέρα αυτή θα έρθει γρηγορότερα από ό,τι έχουν προβλέψει πολλοί. Λόγω των μεγάλων... μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και της μεγαλύτερης ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον ότι η Ιαπωνία θα χάσει από την Κίνα τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέσα στο επόμενο έτοςδηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι μέχρι πρόσφατα.
Η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί 8% φέτος και η Ιαπωνία να παραμείνει σε βαθιά ύφεση με μείωση 3% στην οικονομική δραστηριότητα.
Μάλιστα, η άνοδος της Κίνας μπορεί να επιταχύνει την πτώση της Ιαπωνίας από τη δεύτερη θέση, επειδή όταν οι Κινέζοι αυξάνουν τις εξαγωγές τους, αυτό γίνεται εις βάρος των Ιαπώνων.
Από την άλλη, το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας αυξάνεται και οι εργαζόμενοι της χώρας - των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται όλο και περισσότερο- γίνονται ολοένα και λιγότερο παραγωγικοί. Τώρα, πολλοί αναρωτιούνται μήπως η Ιαπωνία γίνει και αυτή μια χώρα σαν την Ελβετία: πλούσια και άνετη για να ζει κανείς εκεί, αλλά με μικρότερη παγκόσμια επιρροή.
(email από εφημερίδα "Τα Νέα"