17.10.09

ΣΆΒΒΑΤΟ, 17 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Διαμαρτυρία της Κύπρου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία

Bookmark and Share

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 9 Οκτωβρίου, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, 2009.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους κανόνες και τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και να διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας που αποσκοπούν στην παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και της περαιτέρω ενίσχυσης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, υποσκάπτουν σοβαρά όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση. Τέτοιες ενέργειες και πολιτική αποδεικνύουν περίτρανα την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας που τώρα υπηρετεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζει ο κ. Πρέσβης.

Η Τουρκική Κυβέρνηση, αναφέρεται στην επιστολή, θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ.
.moi.gov.cy