17.10.09

ΣΆΒΒΑΤΟ, 17 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Ασπίδα προστασίας Ρεν, υπέρ της Τουρκίας

Bookmark and Share

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, απέρριψε τις επικρίσεις της κυπριακής κυβέρνησης, με αφορμή την έκθεση προόδου για την Τουρκία, για την απουσία εισηγήσεων περί επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, λόγω της παράλειψης να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Αματέου Τάρτιο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, δήλωσε πως το γεγονός ότι έχουν παγώσει οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την Τουρκία για να κάνει περαιτέρω βήματα. «Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι υποστηρίζουν την επιβολή κυρώσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό και εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Χθες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού επανέλαβε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει, το Δεκέμβριο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μήνυμα στην Τουρκία, κατά συγκεκριμένο τρόπο, ότι «η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της συνεπάγεται επιπτώσεις».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Ντνέβνικ», ο Όλι Ρεν επανέλαβε την εκτίμηση ότι η σύσταση της Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προς την κυβέρνηση της χώραςαυτής για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ