17.10.09

ΣΆΒΒΑΤΟ, 17 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Η Ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων περνά από την ονομασία

Bookmark and Share

Την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η ένταξη των Σκοπίων περνά, από την συμφωνία με την Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε Όλι Ρεν ο οποίος σε δηλώσεις του σε εφημερίδα των Σκοπίων επανέλαβε την εκτίμησή του για την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν κίνητρο για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα,ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Επίτροπος, Όλι Ρεν, επανέλαβε την εκτίμηση πως η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προς την κυβέρνηση της χώρας αυτής για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» και σε ερώτηση «εάν, λαμβάνοντας την απόφαση για εισήγηση σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτιμήσατε ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι θετικό και ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να εισέλθουν σε εποικοδομητικές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, οι οποίες θα δείξουν τον δρόμο προς την λύση», ο κ. Ρεν ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω σ' αυτό και ελπίζω πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ουσιαστικά, η σύστασή μας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να εκληφθεί ως ισχυρή ενθάρρυνση ώστε να εισέλθετε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση γι’ αυτό το πολυετές, σχεδόν αιώνιο πρόβλημα. Γι’ αυτό υπογραμμίζουμε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι ουσιώδους σημασίας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρεν απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να αναλάβει η Ε.Ε. οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως έκανε για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πιο ενδεδειγμένο είναι να συνεχιστεί η σχετική πρωτοβουλία και προσπάθεια του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
news.ert.gr