17.10.09

Διπλωματική πίεση από την Τουρκία στο Ισραήλ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, 19:30

Στο πλευρό των Παλαιστινίων στάθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Recep Tayyip Erdogan κατέκρινε εκ νέου το Ισραήλ δηλώνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει τους "διωκόμενους" από το Ισραήλ Παλαιστίνιους.

"Η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της στάθηκε δίπλα στους διώκτες. Υποστήριζε πάντα τους καταπιεσμένους", είπε ο Erdogan χωρίς να ονοματίσει το Ισραήλ σε ομιλία του στο Κιρσεχίρ της κεντρικής Τουρκίας.

"Η Τουρκία δεν τρέφει εχθρότητα εναντίον καμιάς χώρας. Είμαστε όμως εναντίον του άδικου", όπως ο ισραηλινός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Γάζα, πρόσθεσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Φυσικά τον Τούρκο πρωθυπουργό δεν… τον πήρε ο πόνος για τους Παλαιστινίους. Απλώς οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, στρατηγικοί σύμμαχοι στην περιοχή, επιδεινώθηκαν από τον Ιανουάριο, όταν το μουσουλμανικό κοσμικού χαρακτήρα τουρκικό κράτος, που στηρίζει με θέρμη το παλαιστινιακό ζήτημα, άσκησε έντονη κριτική στο Ισραήλ μετά τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε την περασμένη εβδομάδα, ο αποκλεισμός της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ από συνήθεις κοινές αεροπορικές ασκήσεις στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, από την Άγκυρα, για να προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ επέκρινε έντονα τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η δημόσια τουρκική τηλεόραση (TRT1), με σκηνές που δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν σκόπιμα παιδιά Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Ahmet Davutoglou έθεσε ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος, τον τερματισμό της "ανθρωπιστικής τραγωδίας" στη Γάζα και την επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή.

zougla.gr


ΣΣ Λέτε οι Τούρκοι να πέρασαν το Ισραήλ για την Ελλάδα;