16.10.09
Κύπρος
Ημερομηνία: 15.10.2009 | 15:06
Ελιές φύτευσαν στο χώρο των απευθείας συνομιλιών Χριστόφιας και Ταλάτ
Τους διαβάστηκε ψήφισμα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα.


Φωτογραφίες για την www.kathimerini.com.cy Φίλιππος Χρήστου

Με τη συμβολική φύτευση δύο δενδρυλλίων ελιάς, άρχισαν τις σημερινές τους συνομιλίες στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ εξήλθαν στον προαύλιο του χώρου όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες όπου φύτεψαν τις δύο ελιές, στην παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών από τις δύο κοινότητες, του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και άλλων εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των αντιπροσωπειών των δύο κοινοτήτων που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Σε μια συμβολική κίνηση ο Τ/κ ηγέτης τοποθέτησε το πρώτο δενδρύλλιο ελιάς, το οποίο σκέπασε με χώμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πότισε ο κ. Ζεριχούν. Το δεύτερο δενδρύλλιο τοποθέτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με τον κ. Ταλάτ να βάζει το χώμα και τον κ. Ζεριχούν να το ποτίζει.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ είχαν στη συνέχεια σύντομη συνομιλία με εκπροσώπους των ΜΚΟ, πολλοί από τους οποίους τους ανέφεραν ότι ήλθαν για να δώσουν ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών. Στη συνέχεια διαβάστηκε ψήφισμα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα, το οποίο επιδόθηκε στους δύο ηγέτες μαζί με ανθοδέσμες.

Το ψήφισμα το οποίο υπογράφεται από 50 ε/κ και τ/κ οργανώσεις αναφέρει ότι «με την υπογραφή και παρουσίαση της κοινής αυτής δήλωσης στην αρχή του Δευτέρου Γύρου Συνομιλιών οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και από τις δύο κοινότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των δύο ηγετών».

Έχοντας υπόψη τυχόν ανησυχίες και αντιλήψεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καθοιονδήποτε τρόπο τις συνομιλίες, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλούν τους ηγέτες να βεβαιωθούν ότι οι εξελίξεις των συνομιλιών μεταφέρονται και στις δύο κοινότητες με διαφάνεια, θέλοντας να δώσουν έμφαση στο γεγονός πως το ευρύ κοινό πρέπει να πληροφορείται σωστά, και ως φυσικό επακόλουθο να είναι σε θέση να συζητά τις λεπτομέρειες της πορείας των διαπραγματεύσεων καθώς επίσης και τις πιθανότητες για το μέλλον.

«Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να αντιμετωπίζουμε τυχόν δυσκολίες με θετικό και παραγωγικό τρόπο ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιαδήποτε κωλύματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο την κατάληξη των διαπραγματεύσεων", αναφέρεται.

"Η Κοινωνία των Πολιτών θέλει να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις και να δεσμευτεί κατέχοντας ένα καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ευελπιστεί έτσι να φέρει μια νέα πνοή αλλάζοντας σελίδα προς μια δικοινοτική, διζωνική Ομόσπονδη Κύπρο", καταλήγει.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΚΥΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:

Θα χρειασθούν πολλοί.... ελαιώνες για να επέλθει ειρήνη και δικαιοσύνη στη Κύπρο !