14.10.09
Κύπρος
Ημερομηνία: 14.10.2009 | 14:16
Υπό κατάρρευση η οικονομία στα κατεχόμενα
Αποκομμένος από την πραγματικότητα ο λεγόμενος πρωθυπουργός των τ/κ Ντερβίς Έρογλου.

Του Νίκου Στέλγια

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ντερβίς Έρογλου, αυτές τις ημέρες έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Από τη μία επισκέπτεται την Τουρκία και αναζητά οικονομική βοήθεια για τους τουρκοκύπριους και από την άλλη επισκέπτεται διάφορες τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις και απευθύνεται στους τουρκοκύπριους καλώντας τους να προτιμούν τα κατεχόμενα και όχι τις ελεύθερες περιοχές για τα ψώνια τους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να κρύψουν μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο αισθητή στην καθημερινότητα των τουρκοκυπρίων: Η οικονομία των τουρκοκυπρίων βρίσκεται σε κρίση και πολλοί είναι οι τομείς της οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς κατάρρευσης.

Την παραπάνω αποθαρρυντική εικόνα ήρθε να επιβεβαιώσει σήμερα, δημοσκόπηση του τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με αυτή, το 70% των τουρκοκυπριακών βιομηχανιών υπολειτουργούν ενώ το 30% τους τελεί υπό καθεστώς διάλυσης.

Την ίδια στιγμή, το τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι το 15% των τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων εξάγουν προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές. Ακολουθεί με ποσοστό της τάξης του 8,3% η Τουρκία και του 6% υπόλοιπες χώρες. Σχεδόν το 70% της παραγωγής της τουρκοκυπριακής βιομηχανίας απευθύνεται αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση.

www.kathimerini.com.cy


Ημερομηνία: 14.10.2009 | 17:49
Τραυματισμός υπαξιωματικού από έκρηξη πολυβόλου


Φωτογραφία για www.kathimerini.com.cy Φίλιππος Χρήστου

Υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ο Ανδρέας Ανδρέου, τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό ενώ εκτελούσε καθήκοντα παρατηρητή και ελέγχου βολής του χειριστή του πολυβόλου, όταν εξερράγη φυσίγγιο στην κάννη πολυβόλου που χρησιμοποιείτο για την εκτέλεση βολής.

Η έκρηξη του φυσιγγίου προκάλεσε τη θραύση της επικαλυπτικής πλάκας και του κορμού του όπλου.

Στον τραυματία Υπαξιωματικό παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από το Στρατιωτικό Ιατρό που βρισκόταν επί τόπου και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και τυγχάνει της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Άμυνας, το ατύχημα συνέβη στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αρμάτων Μάχης ΑΜΧ - 30, με βολές Πολυβόλων 0,50'' κατά επίγειου στόχου, στο Πεδίο Βολής Ξυντούς («Κάμπος του Μύλου»), στην περιοχή Ορούντας.

Καθόλη τη διάρκεια της προγραμματισμένης δραστηριότητας, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Σχολείου «Εκπαίδευσης Ειδικοτήτων Πυροβολητών Αρμάτων», συμμετείχε το αρμόδιο Ιατρικό και Τεχνικό προσωπικό για την ασφαλή διεξαγωγή της βολής. Πριν από την έναρξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στα πυρομαχικά και στα πολυβόλα, από αρμόδιο πυροτεχνουργό και οπλουργό, αντίστοιχα.

Για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος διεξάγεται έρευνα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με την Αστυνομία.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΚΥΠΕ