14.10.09

ΤΕΤΆΡΤΗ, 14 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Κίνα: συμφωνία με τη Ρωσία για αμοιβαία ειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Bookmark and Share

Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την αμοιβαία υποχρέωση ειδοποίησης καθεμιάς στην άλλη στην περίπτωση που σχεδιάζει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, στην διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, αναφέρουν Κινεζικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

Η συμφωνία --παρότι επισκιάστηκε από τις υποσχέσεις για συμφωνίες ύψους 3,5 δις δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου-- αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κρατών, οι σχέσεις των οποίων παρέμεναν ψυχρές από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

"Δείχνει την ειδική σχέση των δύο χωρών, αφού οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων είναι κρατικά μυστικά που σπάνια αποκαλύπτονται σε άλλες χώρες", δήλωσε ο Λι Νταγκουάνγκ, ειδικός στην κινεζική Ανώτατη Σχολή Εθνικής 'Αμυνας, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Global Times.

ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν συμφωνήσει το 1971, στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, να αλληλοειδοποιούνται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πέραν των συνόρων τους, και η Ουάσινγκτον κατήρτισε νέα, παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία το 2000.
Τα Κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες Τρίτη ότι η σινορωσική συμφωνία "διαφέρει" από την αμερικανορωσική, χωρίς να υπεισέλθουν στις λεπτομέρειές της.Express.gr

Ρωσία-Κίνα: Υπέγραψαν συμφωνίες $3.5δις
Περίπου 40 συμβόλαια υπεγράφησαν από Ρώσους και Κινέζους επιχειρηματίες και αξιωματούχους, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ζούκοφ.

Η αξία αυτών των συμβολαίων (που αφορούν μεταξύ άλλων σε παροχή δανείων από κινεζικές σε ρωσικές εταιρείες, καθώς και κινεζικές επενδύσεις στη Ρωσία, αγγίζει τα 3,5 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. «Θα υπογραφεί μια συμφωνία-πλαίσιο σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα. Υπάρχουν δύο επιλογές: η δυτική Σιβηρία και η ανατολική Σιβηρία», σημείωσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η συμφωνία αυτή αφορά την παροχή, σε ετήσια βάση, 70 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών έχει εκτοξευθεί σε 50 δισ. δολάρια ετησίως, από 10 δις πριν από έξι χρόνια.

Η «καρδιά» αυτών των σχέσεων είναι η «δίψα» της Κίνας για ενέργεια, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς το Πεκίνο είναι πάνω από το 50% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Νωρίτερα, φέτος η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία 25 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σιβηρία στην Κίνα. Σε αντάλλαγμα, το Πεκίνο απέσπασε εγγυήσεις για την προμήθεια πετρελαίου σε βάθος 20ετίας.