13.10.09

Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2009

Επιταχύνεται στις ΗΠΑ η ανάπτυξη της «μητέρας όλων των βομβών».

Μεγαθήριο 13,6 τόνων.


Η ανάπτυξη του ισχυρότερου μη πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ, μιας διατρητικής βόμβας που μπορεί να διαπερνά δεκάδες μέτρα βράχου και να καταστρέφει...υπόγειες εγκαταστάσεις, επιταχύνεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η βόμβα MOP (βόμβα μαζικής διάτρησης πολεμικών εγκαταστάσεων) θα ειδικεύεται στην καταστροφή ενισχυμένων υπόγειων εγκαταστάσεων όπως αυτές που χρησιμοποιούν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας, παραδέχεται το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, διαψεύδοντας όμως ότι οι δύο χώρες είναι υποψήφιοι στόχοι.
«Δεν νόμίζω ότι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τους στόχους. Είναι απλά μια δυνατότητα την οποία θεωρούμε απαραίτητη στον κόσμο που ζούμε» περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ.

Όπλο βαρέων βαρών

Η ανάπτυξη και οι δοκιμές της βόμβας MOP, γνωστής και ως GBU-57A/B, επιταχύνεται χάρη σε κονδύλι 52 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα, έπειτα από δύο χρόνια καθυστερήσεων λόγω τεχνικών και οικονομικών κωλυμάτων.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την τροποποίηση του βομβαρδιστικού B-2 ώστε να μπορεί να μεταφέρει δύο βόμβες MOP.

Η διατρητική βόμβα, της οποίας η γόμωση δοκιμάζεται από το 2007, έχει βάρος 13,6 τόνους και μεταφέρει 2,4 τόνους εκρηκτικών.

Θα είναι δέκα φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που προορίζεται να αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ανακοινωθεί, η βόμβα θα μπορεί να διαπερνά 40 μέτρα βράχου μέτριας σκληρότητας ή 8 έως 61 μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος.

Χάρη σε σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται στο GPS, η βόμβα MOP θα καταφέρνει χτυπήματα ακριβείας σε υπόγεια οπλοστάσια, εργαστήρια ή κρυψώνες.

Οι εγκαταστάσεις που έχει χρησιμοποιήσει η Βόρειος Κορέα για τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της, καθώς και η υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Ιράν θεωρητικά θα ήταν ιδανικοί στόχοι για το νέο όπλο.

Οι ΗΠΑ όμως επιμένουν στις διπλωματικές επαφές με τη Β.Κορέα και διαψεύδουν τις υποψίες ότι ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν, ή να κάνουν «τα στραβά μάτια» στην περίπτωση ισραηλινής επιχείρησης.

Η βόμβα MOP, πάντως, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είχε καταστρέψει τα υπόγεια τούνελ που επέτρεψαν στον Οσάμα μπιν Λάντεν να διαφύγει στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν λίγο μετά την εισβολή του 2001 -email από εφημερίδα "Τα Νέα"-.