12.10.09

ΔΕΥΤΈΡΑ, 12 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στα κοιτάσματα της Σιβηρίας

Bookmark and Share

Στην από κοινού εκμετάλλευση αρκετών κοιτασμάτων στη Σιβηρία θα προχωρήσουν Ρωσία και Κίνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Βεντομόστι, επικαλούμενη το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2009-2018.

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 205 κοινά έργα για τις μεθοριακές περιοχές εγκρίθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Χου Τζιντάο σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "σχεδόν όλα τα έργα στο ρωσικό έδαφος στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών της ανατολικής Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής".

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει σε κοινή εκμετάλλευση κοιτάσματα γαιάνθρακα, σιδηρομεταλλευμάτων και πολύτιμων μετάλλων", διευκρινίζεται.

Από την πλευρά τους, "οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν στη βορειοανατολική πλευρά της Κίνας εργοστάσια παραγωγής κασσίτερου, μολύβδου, πλακών χαλκού και τούβλων", αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανακάμπτει η Ρωσία
Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2009, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας όμως ότι οι παρεμβάσεις του Κρεμλίνου απέτρεψαν μια μεγαλύτερη πτώση.

Η Ρωσία -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου- υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη δραματική πτώση των ενεργειακών τιμών.

«Η πραγματική ζημιά στη ρωσική οικονομία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των ρωσικών αρχών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων ειδικών», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα για διασφάλιση θέσεων εργασίας και σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα έχουν αποδώσει καρπούς. Ο κ. Μεντβέντεφ κατέληξε ότι το ρούβλι έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ