20.8.09

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ; ΝΙΕΤ / ΓΙΟΚ !

Αμφίβολο είναι το μέλλον του σχεδίου για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν κενά καθώς ο διαγωνισμός είχε μόνο μία προσφορά εξαιρετικά ακριβή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ο σταθμός.
Στην πραγματικότητα μία μόνο κοινοπραξία που τελεί υπό τη διεύθυνση της ρωσικής κρατικής εταιρείας Atomstroyexport κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό, ο οποίος άρχισε πέρυσι, για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής 4.800 megawatt στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνης, στην ακτή της Μεσογείου.
Έκτοτε διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την παραπάνω κοινοπραξία για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός.
«Το δηλώνω σαφώς και ανοιχτά ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η τιμή που διαπραγματευόμαστε είναι υψηλότερη από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στην Τουρκία», σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Παρά τα προβλήματα η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της για την πυρηνική ενέργεια, προσέθεσε.
«Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να μείνει προσηλωμένη στην πυρηνική ενέργεια, αλλά με λογικό κόστος», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο - Nαυτεμπορική