24.8.09

...ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ !




Οι Τούρκοι κάνουν πάρτι προκλήσεων στο Αιγαίο

Posted: 23 Aug 2009 06:57 AM PDT

H Τουρκία εντείνει καθημερινά την ιδιαίτερα επιθετική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και με πολλαπλές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το «ράλι» υπερπτήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο εξελίσσεται σε κούρσα προκλήσεων, καθώς οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι μηδενικές σε στρατιωτικό επίπεδο και εξαιρετικά υποτονικές σε διπλωματικό.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη είχαν περάσει 45 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, με επίκεντρο την περιοχή του Αγαθονησίου, συνήθως σε χαμηλό ύψος ώστε ο εκκωφαντικός ήχος στο πέρασμά τους να προκαλεί τρίξιμο στα παράθυρα των σπιτιών των κατοίκων του ακριτικού νησιού.


Κι ενώ η εναέρια δραστηριότητα εντείνεται στην περιοχή κυρίως μεταξύ Χίου και Σάμου, τουρκικές ακταιωροί εσκεμμένα παραβιάζουν και τα θαλάσσια σύνορα, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους τον Αύγουστο στην περιοχή του Καστελόριζου. Μέχρι τη στιγμή που η τουρκική φρεγάτα προσέκρουσε σε ύφαλο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλης έκτασης ζημιές, να χάσει το σόναρ της και να αναγκαστεί να οδηγηθεί ρυμουλκούμενη για επισκευή.

Επτά θαλάσσια συμβάντα έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο, όταν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα, τα έξι από αυτά στην περιοχή του Καστελόριζου και το ένα στην περιοχή των Ιμίων.

Διαβήματα διαμαρτυρίας στέλνονται πλέον καθημερινά για την τουρκική δραστηριότητα, αλλά όλα απορρίπτονται καθώς η Αγκυρα επιχειρεί με την τακτική της να δημιουργήσει τετελεσμένα στον χώρο του Αιγαίου. Ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ατυ­χή­ματος από την τόσο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι πρόδηλος.

Προγραμματισμός. Οι Τούρκοι δεν σπαταλούν χρήματα για να εκτελούν τις στρατιωτικές τους προκλήσεις, αλλά τις εντάσσουν στην καθημερινή τους εκπαιδευτική δραστηριότητα. Προγραμματίζουν δηλαδή την εκπαίδευση που κάνουν τα αεροσκάφη τους μέσα στον χώρο του Αιγαίου και κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης πραγματοποιούν και μια υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά, για να ασκούν και ψυχολογική πίεση τόσο στους κατοίκους όσο και στους Ελληνες στρατιωτικούς που δεν έχουν πάρει καμία διαταγή αντίδρασης.

Η ελληνική πλευρά παραμένει στρατιωτικά απαθής, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη και αποφεύγοντας να κάνει εμπλοκές, ενώ στα θαλάσσια σύνορα αρκείται στην καταγραφή των συμβάντων και όχι στην αποτροπή τους, για να ακολουθήσει μετά η διπλωματική οδός της διαμαρτυρίας με διάβημα, η τύχη του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη από την πλευρά της Αγκυρας.

ΤΑΡΑΖΕ ΤΑ ΝΕΡΑ
Ο Γράψας αντέδρασε και... απομακρύνθηκε

Με δεδομένη τη μηδενική αντίδραση από ελληνικής πλευράς, πολλοί ήταν αυτοί που εξοργίστηκαν με την αιφνίδια απομάκρυνση μέσα στον Αύγουστο του στρατηγού Δημήτριου Γράψα από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε πάρει την πρωτοβουλία να επανδρώσει βάσει σχεδίου ελληνικά νησιά, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κρίση στο Αιγαίο στο τέλος του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με μέριμνα του Δ. Γράψα είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το φθινόπωρο άσκηση έρευνας και διάσωσης σε περιοχή ανατολικά της Ρόδου, ακριβώς κάτω από τα τουρκικά σύνορα και με παρατηρητές όλους του ξένους στρατιωτικούς ακολούθους που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας. Η άσκηση έγινε υπό τη στενή παρακολούθηση τουρκικών πλοίων. Με την αντίδραση αυτή η Αγκυρα θέλησε να κάνει αισθητή τη... δυσφορία, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στην Αθήνα σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Αντίστοιχη ήταν η άσκηση έρευνας και διάσωσης που διοργάνωσε η Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα σε διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε αντίδραση της Ελλάδας, αφού στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας η περιοχή αναφερόταν ως τουρκική. Τελικά αναγκάστηκαν να ανασκευάσουν, μετά από το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας και την εντο­λή που έλαβε ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα να μην παρακολουθήσει την άσκηση.

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
«Απάντηση» στον Πρόεδρο

Οι παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς και πολεμικά πλοία ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο, όταν μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Καστελόριζο έγιναν προφανείς οι τουρκικές προθέσεις για παρενοχλήσεις. Συνολικά 12 φορές καταγράφηκαν παραβιάσεις στη θάλασσα. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, σταμάτησαν για να ξαναρχίσουν τον Μάιο, όταν έγινε γνωστό ότι η Κύπρος παραχώρησε δικαίωμα σε αμερικανική εταιρεία για έρευνες πετρελαίου στην περιοχή της και στη συνέχεια η Αγκυρα παραχώρησε δικαίωμα ερευνών στην κρατική της εταιρεία, σε περιοχές που περιλαμβάνουν και την ελληνική υφαλο­κρηπίδα.

ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ
Οι Αμερικανοί βάζουν την Αγκυρα να παίζει τον «ιστορικό της ρόλο»

Το γιατί έχει αυξήσει την προκλητικότητά της η Τουρκία το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τις ανακοινώσεις για πετρέλαιο που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνουν μέρος της ελληνικής (και της κυπριακής) υφαλοκρηπίδας, κάτι που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Μια άλλη πτυχή που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι και η αλλαγή της αμερικανικής στάσης σε περισσότερο φιλοτουρκική, καθώς οι Αμερικανοί αναλυτές πλέκουν διθυράμβους για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν πως τώρα, μετά από 90 χρόνια, έφτασε η ώρα να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο στην περιοχή. Ο George Friedman , αναλυτής του ινστιτούτου STRATFOR (www.stratfor.com), υποστηρίζει ένθερμα ότι οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή. Το ινστιτούτο, γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, η οποία όμως εμποδίζεται να αναπτυχθεί και να αυξήσει την επιρροή της από χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η Τουρκία θα εξελιχθεί σε μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναλύσεις, η ελληνική αντίσταση στην προδιαγεγραμμένη κατά τους Αμερικάνους αναλυτές πορεία της Τουρκίας, χρόνο με τον χρόνο κάμπτεται και σύντομα δεν θα αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε σε βιβλίο τις προβλέψεις του για τις γεωπολιτικές αλλαγές των επόμενων 100 χρόνων και προβλέπει ότι η Τουρκία θα εξελιχθεί στη χώρα που θα ελέγχει τα Βαλκάνια, χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, ενώ εμφανίζει χάρτη όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται υπό τουρκική επιρροή.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
ΕΘΝΟΣ